Hihetetlen, mit produkált az időjárás: megdőlt az országos hidegrekord
Majdnem egy teljes Celsius-fokkal megdőlt a minimum-hőmérsékleti rekord ma éjjel.

homero-hidegrekord
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szerdára virradó éjjel megdőlt az országos minimum-hőmérsékleti rekord - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Az ország fölé áramló száraz, hűvös légtömeg és az átmenetileg felhőmentes idő hatására a múlt éjszaka Zabarban 3,5 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet, amely új rekord, az eddigi legalacsonyabb érték 4,3 Celsius-fok volt Gagyvendégiben 2000-ben.

Ez a történés különösen annak fényében érdekes, hogy június végén kiemelkedően erős hőhullám érte el hazánkat, és közel két héten keresztül tombolt a kánikula az országban. A múlt hónapban egyébként többször is megdőlt a melegrekord: június 15-én Budakalászon 35,8 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet, az országos rekord addig 35 Celsius-fok volt, amelyet 1987-ben mértek több helyen - írta akkor az MTI.

Másnap Kiskunhalason 35,7 fokkal új napi melegrekord született, ugyanakkor a fülledt, nagyon meleg levegőben hatalmas zivatarfelhők képződtek, amelyekből az ország több pontján felhőszakadás és jégeső is kialakult, így a csapadékrekord is megdőlt. A meteorológusok szerint 2019. június 16-a sokáig felejthetetlen napként vonul be a magyarországi klímatörténelembe.

A meteorológiai szolgálat szerint a következő napokban azonban a továbbiakban sem várható hőség az előrejelzés szerint. A nappali maximumok szerdán délután 22 és 26 Celsius-fok között alakulnak. Késő estére 15 és 21 Celsius-fok közé hűl le a levegő.

Fotók: Getty Images

Brutális jégeső csapott le a városra

Helyenként a másfél métert is elérte a jégtakaró, ami egy példátlan vihar során alakult ki a mexikói Guadalajarában. A helyi kormányzó azt nyilatkozta, ilyesmi még sosem fordult elő, és arra utalt, hogy ez a hihetetlen eset is alátámasztja: nem kellene megkérdőjelezni a klímaváltozás problémájának valósságát.

Ezt is szeretjük