Nagyon fontos dolog történt ma reggel: rád is hatással lehet
Maratoni tárgyalás után megegyeztek Athénnal. Erősebb forint és nyugodtabb nyaralás jöhet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Megszületett a megállapodás Görögország és hitelezői között. Úgy néz ki, hogy Athén mégsem lép ki az euróövezetből, és nem tér vissza a drachma. Tegnap délután óta folyamatosan tárgyaltak a felek.

Jó hír ez a nyaralni indulók számára is, és nem csak azok örülhetnek, akik Görögországba készültek.

Siker, megállapodás

Tizenhét órán át tartott a vasárnap délután kezdődött, hétfőn kora délelőtt zárult brüsszeli euróövezeti csúcstalálkozó, és ezzel - a tagállami legfelső vezetők szintjén - minden idők eddigi leghosszabb uniós eszmecseréje lett.

A maratoni tárgyaláson résztvevők hétfőn reggel kezdték el kiposztolni a közösségi oldalakra a "megállapodás" és "siker" szavakat, amikből mindenki arra következtethetett, hogy végre sikerült megállapodni a görög adósságról.

Pierre Moscovici pénzügyi biztos és Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke is bejelentette, hogy a megállapodás révén Görögországnak nem kell elhagynia az eurót. Donald Tusk is megerősítette, hogy sikerült megegyezni, így pénzhez juthat az ország az Európai Stabilitási Alapból.

Kihagyták a szélsőséges elemeket

Alexisz Tsziprasz miniszterelnök is megszólalt, aki szerint sikerült kihagyni a megállapodásból a kormányának nem tetsző "szélsőséges terveket".

Nehéz dolga lesz ugyanakkor, hiszen valamennyi megszorítást biztosan alkalmazni kell, és szerdáig az athéni parlamentnek is el kell fogadnia a megállapodást. A kabinet munkaügyi minisztere azonban bírálta azt, és új választások kiírását sürgette.

Még egyetlen pont kérdéses állítólag a megállapodás körül, ez pedig egy 50 milliárd euróról szóló privatizációs alap. Erről Tsziprasz már korábban azt mondta, hogy nonszensz, mivel nincs a görög állam kezében ilyen értékű, privatizálható vagyon, és Athén egyik alapfeltétele volt a tárgyalások alatt, hogy ez kerüljön ki a megállapodásból.

Jó hír a nyaralni készülőknek is

Miután a hitelezők elvégzik a most tett görög vállalások teljesítésének első felülvizsgálatát, az eurócsoport kész lehet arra, hogy szükség esetén hosszabb futamidőt állapítsanak meg a görög tartozásokra - ezt mondta hétfő délelőtt Angela Merkel német kancellár.

A megállapodás nemcsak a görög gazdaságnak, de valószínűleg a forintnak is kedvez majd, így az erősödhet az euróval szemben. Ez azoknak is jól jön majd, akik nem is Görögországba indulnak nyaralni. Az országba készülő turistáknak nem kell ezután sok készpénzzel készülni, a bankok is kinyithatnak, minden visszaállhat a régi kerékvágásba.

Ezt is szeretjük