Figyelmeztetnek a medvehagymával kapcsolatban: így kell leszedni, hogy ne okozzon kárt
A medvehagyma levele kizárólag nem védett területeken gyűjthető.

GettyImages-168619796
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Felelős medvehagymagyűjtésre hívja fel a figyelmet a Mecsekerdő Zrt. A medvehagyma levele kizárólag nem védett területeken gyűjthető, saját szükségletre fejenként naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben - hívták fel a figyelmet gyógynövény szezonjának kezdetén.

A Baranya megyében gazdálkodó társaság közleményében jelezték, hogy a jellegzetes fokhagyma-illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény gyűjtése fokozott terhelést jelent az erdei ökoszisztéma számára, mindezt azonban felelős erdőlátogatással jelentősen csökkenthetjük. Kiemelték, hogy a kereskedelmi célú gyűjtéshez az erdőgazdálkodó engedélye szükséges.

Felhívták a figyelmet arra, hogy tovább tud élni, lélegezni, táplálkozni és táplálékot raktározni a talajban megbújó hagymájában a medvehagyma, ha két leveléből csak az egyiket szedjük le, és elkerülhetjük az erdő talaján élő, számos védett lágyszárú növény letaposását, ha a kijelölt turistaútvonalakról nem térünk le.

Közölték, hogy a - hegyek középső és magasabb régióiban, lombos erdőkben, főként a bükkösökben, a hűvösebb északi oldalakon, völgyekben előforduló - medvehagyma levele kizárólag nem védett területeken gyűjthető, saját szükségletre fejenként naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben. A tájékozódást és a különböző besorolású területek azonosítását a Mecsekerdő honlapján közzétett térkép, illetve a mobiltelefonról is elérhető Erdőtérkép alkalmazás segíti.

Fotók: Getty Images

Sokan összetévesztik a hóvirággal, pedig egy másik növény

El tudod dönteni a hasonló külsejű virágokról, hogy melyik melyik? Teszteld kvízünkkel!

Ezt is szeretjük