Egykulcsos adó: Matolcsy nem érti
Ugyanazt ismételgeti a tárca
Megint elmondták, hogy az egykulcsos adótól nő a születésszám, pedig nincs összefüggés. Semennyi.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Matolcsy György először egy bizottsági meghallgatáson említette, hogy az egykulcsos adó növeli a születésszámot, érvelését azt sem akasztotta meg, amikor közölték vele, hogy az egykulcsos adót január 1-jén vezették be, a születésszám pedig júniustól kezdett nőni, a gyerek meg nem hat hónap alatt születik, legalábbis a tudomány jelenlegi állása szerint.

A nemzetgazdasági miniszter ekkor úgy módosította mondandóját, hogy már az adó bevezetésével kapcsolatos bejelentések elegendőek voltak ahhoz, hogy szüljenek a magyar anyák.

Nagyon szülnek

Most nem Matolcsy György, hanem tárcája, a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, hogy az egykulcsos, arányos adórendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az egykulcsos adóval együtt bevezetett családi adókedvezmény ösztönzi a családokat a gyermekvállalásra, ami már a születések számának jelentős emelkedésében is megmutatkozik.

Az NGM hozzátette, az idén eddig 5,2%-kal született több gyermek, mint 2011 azonos időszakában, a gyermekvállalást ösztönző kormányzati lépéseknek - amelyeknek fontos eleme a családi adókedvezmény - köszönhetően sikerült megállítani azt a születésszám-csökkenést, amelyet a korábbi kormányok rendkívül hátrányos intézkedései előidéztek.

Nincs összefüggés, de ez nem baj

A gond az, hogy a születésszám emelkedése és az adórendszer között Matolcsyn és tárcáján kívül senki nem tud összefüggést felfedezni, azon egyszerű oknál fogva, hogy a kettő semmilyen kapcsolatban nem áll egymással.

Mint azt Katona Tamás demográfus korábban elmondta az origo.hu-nak: csak a születések számát soha nem érdemes nézni, a tendenciákat kell vizsgálni, például azt, hogyan alakul a gyerekvállalási hajlandóság két-három év alatt.

- A politikusok szeretnek ezekre az adatokra hivatkozni. Amikor 1995-ben, a Bokros-csomag után egy ellenzéki képviselő a megszorításoknak tulajdonította, hogy kevesebb gyerek születik, egy újságíró megkérdezte tőlem, hogy mi az oka a csökkenésnek. Csak annyit tudtam mondani, hogy bizonyára lelövik a gólyákat - mondta a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője.

- Egy-két hónap adatai alapján bármit mondani épp annyira komoly, mintha délután megkérdezné egy kórházban, hány gyerek született aznap, és ebből az egy adatból vonna le következtetéseket - tette hozzá.

A szocialisták jobbak voltak...

Talán a legszebb egészben, hogy ha mégis Matolcsy és tárcája logikáját követjük, akkor az is kijelenthető lenne, hogy a szocialisták adórendszere sokkal jobb volt, mint a jelenlegi kormányé. 

A KSH adatai szerint ugyanis 2003-ban 94 ezer, 2006-ban 99 ezer, 2007-ben 97 ezer, 2008-ban 99 ezer gyermek született, 2011-ben pedig összesen 88 ezer. Ennél még a válság kitörése utáni év is jobb volt: 2009-ben összesen 99 442 gyermek született, ami pont 11 ezerrel több, mint a 88 ezer.

Ezt is szeretjük