Plágiumügy 2.0 - Így magyarázkodott Gyurcsány

"A mama ilyen papírokat mutogatott"

A volt miniszterelnök részlegesen emlékszik, de tagadja a vádakat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyurcsány Ferenc Schmitt Pál lemondott államfőhöz hasonlóan másolhatta dolgozatát - adta hírül a Hír TV. A televízió arra hivatkozva állítja ezt, hogy Gyurcsány ugyanolyan címmel adott be szakdolgozatot, mint sógora, Rozs Szabolcs, ráadásul a bírálatok alapján ugyanazokat a hibákat követte el.

A volt miniszterelnök az ATV Egyenes beszéd című műsorában próbálta saját igazát bizonyítani, a hét interjúja rovatunkban ennek a beszélgetésnek a második felét ismertetjük - azért csak ezt, mert az első fele arról szólt, hogy Gyurcsány szerint valaki vagy valakik direkt lopták el a két szakdolgozatot az egyetemről, közben viszont kiderült, hogy a sógoré megvan, és az is elképzelhető, hogy meglesz Gyurcsányé is.

"Meglehetősen általános cím"

- Az már biztos, hogy volt egy volt sógora, hiszen megtalálták a Hír TV-sek, és meg is szólalt. Azt is tudjuk már, hogy az általa és az ön által írt dolgozat címe azonos. Ön szerint életszerű, bár nem kérte el tőle a dolgozatot, és sógora nem is adta oda magának, mégis azonos címet adtak?

- Szerintem ne higgyünk el mindent, amit hallunk a családtagjainktól. Egy meglehetősen általános címről beszélünk. Balatonfüreden vagyunk, a Balaton északi partján, a család maga valóban nem szőlészkedik, borászkodik, hogy Szabolcs miért választja ezt a témát, fogalmam sincs.

- Elmondta, eszerint azért, mert szereti a bort, meg egyébként is azon a vidéken lakott. Ön meg nem.

- Akkor éppen ott laktam. Mostani távlatból én már arra sem emlékszem, hogy Szabolcs annak idején miről írt, de, ha igaz, hogy erről - és mostanra tudjuk, hogy igaz -, akkor teljesen természetes, hogy amit ott találok anyagokat, felhasználom.

Ebben egyébként egészen biztosan nem mondanak igazat, és szeretném tudni, hogy miért. Nincs rendben, hogy azt állítják ezzel a magabiztossággal 30 év távlatából, hogy ott semmilyen anyag nem volt. Azt gondolom, hogy ez nem felel meg a valóságnak.

Magyar politikusok egykor és most

Nézegess képeket!

Elolvasom

- A szakdolgozat munkapéldánya ott volt, azt mondják.

- Én ezt nem tudom. Azt tudom, hogy sok anyag volt ott. Ebben a témában jó néhány anyag volt ott.

- De milyen anyag?

- Szakkönyv, beszámoló, kézirat.

- Azt mondják, hogy soha nem is borászkodtak. Miért lettek volna ott szakanyagok?

- Gondolom, hogy Szabolcs is írta valamiből.

"A mama ilyen papírokat mutogatott"

- Ezek szerint a volt sógor dolgozatához felhasznált szakanyagok voltak ott?

- Talán azok lehettek, talán ő gyűjtötte, talán más miatt volt ott, azt nem tudom megmondani, hogy miért volt ott. Őszintén szólva arra sem emlékeztem, hogy olvastam-e Szabolcs dolgozatát. Ha ott volt, akkor nyilván olvastam, lehet, hogy kéziratban volt, mert a mama ilyen papírokat mutogatott, nem bekötött dolgot.

- Arra emlékszik, hogy került a kezébe?

- A házban került a kezembe. Nem kellett hozzá kutatni, mi egy nagyon emberi, nagyon jó viszonyban voltunk, nagyon jóban. Hogy az anyósom adta-e a kezembe, vagy én találtam meg, azt nem tudom.

Szabolcs a legkevésbé sem adhatta oda, életemben talán öt mondatot beszéltem vele, nagyon különböző emberek vagyunk, dacára annak, hogy sógorok voltunk. Miközben készültem magával ma este beszélgetni, megpróbáltam felidézni, hogy az utolsó nagy tanulmányt, amit miniszterelnökként írtam 2008-ban, hol írtam meg, Pesten, vagy példának okáért a Balatonon, de nem tudom megmondani.

Nem emlékszik erre sem

- Nem a helyszín a lényeg, hanem maga a szituáció. Ez nem 60 évvel ezelőtt volt, így valami csak megmaradt.

- Nyilvánvalóan jártunk könyvtárba, jegyzeteltünk, talán ki is vettünk könyvet, fogalmam sincs róla, de abban biztos vagyok, hogy a dolgozathoz az inspirációt, a témát és a papírokat a füredi házból lehetett nyerni és kapni. Hogy azért, mert ezek szerint Szabolcs sok évvel ezelőtt ugyanezt csinálta, vagy azért-e, mert nekem ezt valaki elmondta a családból - akár akkori feleségem, Beatrix, vagy az édesanyja -, vagy magamtól, ezt nem tudom önnek megmondani

- A bírálatból kiderül, hogy ugyanazokon az oldalon ugyanazokat a hibákat követték el.

- Ez nem így van, hiszen nem tudjuk, hogy mi van a sógor dolgozatában, ön sem tudja. Csak egy helyen van hiteles papír, az egyetemen. Minden más, az később csinálható.

Mi van, ha az, amit mutattak nekünk, nem Szabolcs szakdolgozata, hanem az én ellopott szakdolgozatommal kreált valamilyen papír? Ezt tudjuk?

Fondorlattal gyanút szőttek ellene?

- Semmit nem tudunk. Azt sem tudjuk, hogy az a bírálat igazi-e, azt sem tudjuk, hogy a volt sógor szakdolgozatának munkapéldánya ugyanaz-e, mint amit beadott, és ami eltűnt. Valóban, semmit nem tudunk, de ez a sok-sok semmi, ez a sok-sok kérdőjel az, ami gyanút kelt az emberben. Ekkora összeesküvés-elméletet már nem tudok gyártani, hogy valaki egy bírálási jegyzőkönyvet is gyártott és hamisított, és azzal próbálják önt most hírbe hozni, hogy egy egyébként nem valós dokumentum alapján hasonlítják össze az ön dolgozatát a volt sógoréval.

- Milyen szerencse, hogy én ilyet nem is állítok. Én csak kérdezek, és azzal a jogommal kérdezek, amivel mindenki az én helyzetemben kérdezne, hogy nem elegendő fondorlattal gyanút szőni és állítani, tessék bizonyítani. És nem megyünk bele abba a zsákutcába, mert abban a zsákutcában maga van a politikai halál. Amiről Orbán Viktor beszél, hogy meg kell ölni az ellenfelet. Hogy elviszik a hivatalos szakdolgozatokat, utána pedig azt mondják mosolyogva, tessék bizonyítani.

Képek! Orbán és Gyurcsány rövidnadrágban

Nézegess képeket!

Elolvasom

- Olyan egyszerű lenne, ha meglenne otthon.

- A magáé megvan?

- Meg.

- Kereste már?

- Nem, hisz tudom, hogy hol van.

- Barátai, ismerősei, akivel beszélgetett, mondták már magának, hogy most, hogy a Gyurcsányé nincs meg, én is megnéztem, és fogalmam sincsen, hol van?

- Soha, senkivel erről nem beszéltem, úgyhogy nem tudom.

- Valószínűleg maga az egyetlen Magyarországon, mert én meg azt tapasztalom a saját ügyem kapcsán, hogy rendre azt mondják: te jóságos Isten, nekem sincs meg.

Bauer Tamás - akinek a szavaiban feltételezhetően nem kételkednek -, azt mondta, hogy nemcsak azt nem tudja, hogy hol van, arra sem emlékszik, hogy írt. Igaz, hogy az régebben volt, de aki már életében elhagyott lakáskulcsot, forgalmi engedélyt, bukszát, könyvet...

A szakdolgozat annak, aki nem tudományos pályára készül, alig több mint egy évfolyamdolgozat, ennyire tartja becsben, én magam ennyire tartottam becsben, és őszintén szólva nem vagyok hajlandó azért sajnálkozni és bocsánatot kérni, mert nem tudom megmutatni a szakdolgozatot. Nem az én dolgom, az egyetem dolga a felelős őrzés, tegye meg. És nagyon örülök, hogy az egyetem végre - a tegnapi és a mai nyomásunkra - eljárást kezdeményezett.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

- Nagyon magabiztos az igazában. Ez két dolog miatt lehet. Vagy azért, mert igaz, amit állít, vagy azért olyan magabiztos, mert kilopta vagy kilopatta a dolgozatot. Egyértelmű igent vagy nemet szeretnék arra, hogy ön volt-e az, aki kilopta vagy kilopatta a dolgozatot. Igen vagy nem?

- Nem.

A teljes beszélgetést ezen a linken nézheted meg.

Ezt is szeretjük