Fejenként 77 ezer forint mínusz: újabb megszorítások jönnek
1 helyett 2 ezrelék lesz a sárgacsekk-adó, jön a közműadó, mert a kormány elszámolta magát.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mivel az Európai Bizottság az előző héten bejelentett 400 milliárdos csomaggal kapcsolatban úgy látta, az túl optimista, és az intézkedésekkel jövőre nem tudja a kormány 3% alatt tartani a hiányt, újabb kiigazítást kért.

Matolcsy György, fotó: MTI

A legeslegújabb intézkedéscsomagot Matolcsy György jelentette be, hangsúlyozva, hogy szerintük nem a magyar kormány, hanem az Európai Bizottság számolt rosszul. Az előző napokban, és a most bejelentett két csomag együtt 764 milliárd forint megszorítást jelent, ami magyaronként évi 77 ezer forint mínusz, bár a megszorítások nem érintenek mindenkit közvetlenül.

Kétszeres tranzakciós adó, közműadó

Matolcsy úgy vélte, az újabb intézkedésekkel 367 milliárdot hoznak be, majd ismertette a hétpontos csomagot, melynek keretében jövőre mégsem felezik le a bankadót, a tranzakciós adót pedig duplájára emelik.

A sárgacsekk-adóként elhíresült adó eredetileg 1 ezrelék lett volna jövőre, ehelyett 2 ezrelék lesz. Tehát, ha valaki 100 ezer forintot kap fizetésként a számlájára, abból 200 forint lesz a tranzakciós adó, és ha a boltban 10 ezer forintért vásárol kártyával, akkor az újabb 20 forintot jelent.

Mivel a kormány bevezeti a készpénzadót, vagy más néven ATM-adót, ami 3 ezrelékes, így, ha a 100 ezer forintos fizetését kiveszi valaki, akkor újabb 300 forintnyi adót kell fizetnie. Ha ehhez hozzávesszük még a telefonadót, ami áfával együtt a magasabb előfizetéseknél 890 forint, akkor látható, hogy elég jelentős elvonásokkal kell szembenézniük a magyaroknak a hiány tartása érdekében.

Harmadik intézkedésként a 2 ezrelékes tranzakciós adót kivetik a Magyar Államkincstár műveleteire is.

Jövőre változik az iparűzési adóalap számítása is, a jövőben a helyi iparűzési adó alapjából csak az eladott áruk beszerzési értékének 80 %-át lehet levonni, ez eddig 100% volt. Az egész országban bevezetik a közműadót, és szigorítanak a cafeteria adózási szabályain is: 10-ről 27%-ra emelik az egészségügyi hozzájárulás adótételét.

Cafeteria, NAV

Mivel 100 forint bér után 48 forint az adó, így Matolcsy szerint nem veszik el a cafeteria előnye, ugyanis az adóemeléssel 24 forintról 34 forintra nő az adótétel a béren kívüli juttatások esetén, ami Matolcsy szerint a 48 forinthoz képest még mindig jó.

Az utolsó bejelentett intézkedés a NAV-ra vonatkozik, eddig 5 millió forintig volt egyedi számlaellenőrzés, ezt a határt 2,5 millióra csökkentenék, ami Matolcsy szerint a gazdaság fehérítését is magával hozza majd.

Intézkedések

  • Mégsem felezik a bankadót.
  • 1 ezrelék helyett 2 ezrelék esz a tranzakciós adó.
  • Változik az iparűzési adó számítása.
  • Bevezetik a közműadót - nemcsak Budapesten, mindenhol.
  • Emelik a cafeteria adóját.
  • 5 millió forint helyett 2,5 millió forintig lesz egyedi számlaellenőrzés.
Ezt is szeretjük