Változás: egy kicsit megszorongatná a jól keresőket is a kormány
Átgondolják, hogy a nagyobb jövedelműek több nyugdíjjárulékot fizessenek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megérkezett a Nemzetközi Valutaalap válasza a magyar kormány korábbi levelére - a valutaalap ebben főként pontosításokat kért a kabinettől. A magyar fél erre a levélre is válaszolni fog, azután pedig újból megkezdődhet a konzultáció a nemzetközi szervezet delegációjával - mondta Rogán Antal szerdán a TV2 Mokka című műsorában.

Az IMF-válasz tartalmát firtató kérdésre a Fidesz frakcióvezetője, a gazdasági bizottság elnöke kifejtette: a valutaalap pontosításokat kért néhány kérdésben, például abban, hogy mekkora költségvetési javulást vár a kormány egyes intézkedésektől, és érdeklődtek a jegybanki tranzakciós illetékről is - mellyel egyelőre továbbra is számol a jövő évi költségvetés.

- Erre is válaszolni fogunk, és azt gondolom, hogy ezt követően újból meg fognak kezdődni a konzultációk a magyar kormány és az IMF delegációja között - mondta.

A nagyobb jövedelműeknek több nyugdíjjárulékot kellene fizetni

A kormányzat elképzelései között említette Rogán Antal annak megfontolását, hogy a következő két évben a közigazgatásból nyugdíjba vonulók helyére nem vesznek fel új dolgozókat, amivel az állami szférában évente akár 20 ezer emberrel is csökkenthető lenne a foglalkoztatottság.

Azt is átgondolják - folytatta -, hogy az államigazgatáson belül ne folyósítsanak egyszerre nyugdíjat és fizetést. Mindettől több tízmilliárdos megtakarítás várható - tette hozzá.

Szóba került továbbá a nyugdíjjárulék-fizetés átalakítása úgy, hogy a nagyobb jövedelműeknek, az adózók felső 1%-ának több járulékot kellene fizetniük - ismertette a frakcióvezető.

Ez várhatóan úgy nézne ki, hogy a kormány eltörölné a nyugdíjjárulékra vonatkozó plafont, amely alapján annak, aki havi 660 ezer forintnál többet keres, a 660 ezer forinti részre már nem kell megfizetni a 10%-os járulékot. Vagyis a módosítás azokat érintené, akik nettó 400 ezer forint fölött keresnek családi adókedvezmény nélkül. Egyébként a képviselők legtöbbje ilyen.

A cigaretta ára is emelkedik

Megjegyezte emellett azt is, hogy az Európai Uniónak tett vállalás szerint fokozatosan fel kell emelni a cigaretta adótartalmát, így a jövő évtől biztosan emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója.

Ezt is szeretjük