Ismét javasolják a maszkviselést a fővárosban: a romló járványadatok miatt van szükség erre

Budapesten nem tehetik kötelezővé a maszkviselést, de az önkormányzat mindenkinek ajánlja a hordását a tömegközlekedési eszközökön.

maszkviselés-bkk2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Fővárosi Operatív Törzs döntése nyomán Karácsony Gergely főpolgármester és a BKK a romló járványügyi adatokra való tekintettel arra kéri a fővárosban utazókat, hogy továbbra is használják a közösségi közlekedést, de a járatokon, valamint a megállókban viseljenek a szájat és az orrot egyaránt eltakaró maszkot.

Hazánkban az önkormányzatok, így a Fővárosi Önkormányzat sem rendelkezik jelenleg olyan jogkörrel, hogy a maszkviselést kötelezővé tehessék, azonban a főpolgármester szerint ismét itt az ideje annak, hogy mindannyian kivegyük a részünket a járvány megfékezéséből, amelyhez a Budapesten utazók a maszkviseléssel járulhatnak hozzá. Az elmúlt hónapokban egyre többen felismerték, hogy a közösségi közlekedés biztonságos, ezért sokan választják ismét a BKK járatait, az ajánlott maszkviselés pedig csak még biztonságosabbá teszi az utazást.

Újra egyre több a koronavírusos beteg

A koronavírus okozta járványhelyzet adatai a negyedik hullám miatt ismét romló tendenciát mutatnak az országban, így Budapesten is. Örömteli, hogy a fővárosban is magas az átoltottság, ahhoz azonban, hogy ne csak saját magunk, de mások egészségét is megőrizhessük - ahogy az európai országokban az elmúlt időszakban életbe lépett szigorítások is mutatják -, ez még nem elég.

maszkviselés-bkk1
Fotó: Hraun / Getty Images Hungary

Karácsony Gergely főpolgármester ezért sajtótájékoztatón jelentette be: a Fővárosi Önkormányzat és a BKK minden utasnak a maszk viselését ajánlja a közösségi közlekedés használata során. Az önkormányzatnak nincs lehetősége arra, hogy a maszkviselést kötelezővé tegye, azonban ennek betartását kéri a fővárosban utazóktól, és ezzel az ajánlással találkozhatnak majd a budapestiek a közösségi közlekedési eszközökön is, hiszen ez a záloga annak, hogy Budapest továbbra is élhető város maradjon.

A cikk az ajánló után folytatódik

A BKK járatai a járvány idején is biztonságos választásnak bizonyulnak a mindennapi utazáshoz, hiszen a rendszeresen fertőtlenített járműveken - ahogy arra számos hazai és nemzetközi kutatás is rámutatott már - jóval alacsonyabb a megbetegedés kockázata, mint azokban közösségi terekben, ahol az emberek hosszabb időt töltenek el. Az utazás során rövid időt töltünk el zárt térben, ráadásul a közösségi közlekedést használók jellemzően az átlagosnál is jobban figyelnek a higiéniai előírások betartására, a megelőzésre. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban egyre többen térnek vissza a közösségi közlekedéshez: a két évvel ezelőtti, azaz a járvány előtti időszakhoz viszonyítva nemrég már 85 százalék fölé nőtt a jegy- és bérletvásárlások értéke. A járvány időszaka óta ez rekordszámnak tekinthető.

Akár háromszor is elkapható a Covid-19: ilyen rövid időn belül képes újrafertőzni a vírus

A védőoltás nélkül átlagosan 16 havonta fertőzhet újra a vírus.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük