Rémálom volt vele dolgozni, mégis a világ egyik legsikeresebb színésze lett - Marilyn Monroe nem volt könnyű eset

A színésznő folyton elfelejtette a szövegeit, és gyakran késett a forgatásokról.

Marilyn Monroe élete
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Idén hatvankét éve, hogy elhunyt az ikonikus szexszimbólum és színésznő, Marilyn Monroe, hírneve azonban máig töretlen. Az elhagyott és bántalmazott kisgyermekből vált világsztárt milliók istenítették, ám nem minden kollégájával volt felhőtlen a viszonya. Egyes források szerint a bájos és csinos lány rengeteget bakizott, és élete vége felé nagyon megbízhatatlanná vált. 

Marilyn Monroe nem volt könnyű eset

Marilyn Monroe 1926. június 1-én született Los Angelesben Norma Jeane Mortenson néven. A gyermekkorát 11 különböző nevelőszülőnél és árvaházban töltötte, köszönhetően édesanyja rossz anyagi helyzetének és mentális betegségének. Saját elmondása szerint nevelőapja többször is szexuálisan zaklatta, ezért hogy meneküljön, 16 évesen férjhez ment a 21 éves James Doughertyhez. A férfi egy gyárban dolgozott, majd katona lett, és két évig szinte nem is találkozott feleségével.

Marilyn Monroe és édesanyja, Gladys Pearl Baker.
Marilyn Monroe és édesanyja, Gladys Pearl Baker.
Fotó: Silver Screen Collection / Getty Images Hungary

Norma különleges szépségére munkahelyén, egy repülőgépgyárban figyelt fel David Conover fényképész, aki a légierő megbízásából fotózta a gyári munkáslányokat. Bár a képeit végül nem használták fel, Monroe 1945 januárjában felmondott a munkahelyén, és Conover, valamint az ő barátai számára kezdett el fotómodellkedni. Hogy könnyebben jusson munkához, kiszőkíttette és kiegyenesíttette a haját, alakja miatt viszont nem a divatvilágban, hanem különböző férfimagazinok címlapjain vált ismertté. 

Út a filmipar felé

A háború után elvált, ekkor kapta az első filmszerződéseit. Megtanították öltözködni, viselkedni, de sorozatban öt filmje is megbukott, ezért egy időre ismét modellkedni kezdett. 1953-ban a Playboy magazin róla közölt elsőként kihajtható képet az újság közepén. A filmiparban az 50-es évek elején szerették meg az Aszfaltdzsungel és a Mindent Éváról című filmekben nyújtott szerepléséért. Népszerűségének csúcsára a Niagara és a Szőkék előnyben című filmekkel került. Ő lett Amerika szexszimbóluma, akit Joe DiMaggio, a baseball akkori legsikeresebb alakja vett feleségül.

A színésznő második férjével, Joe DiMaggióval.
A színésznő második férjével, Joe DiMaggióval.

Házasságuk viszont a sportlegenda féltékenykedései miatt, mindössze kilenc hónap alatt zátonyra futott. A hírek szerint Marilynt többször bántalmazta a férje, és rengeteget vitatkoztak a színésznő munkái miatt. Joe DiMaggio úgy érezte, felesége közszemlére teszi a bájait, és flörtöl a munkatársaival. 

Sosem hitt magában 

Munkatársai szerint a fellépések után sosem pihent: színészoktatókhoz járt, és retorikát tanult. 1955-ben egy évre szabadságot vett ki, hogy a híres Actors Stúdióban képezhesse magát, ennek ellenére élete végéig kételkedett színészi képességeiben. Hollywoodi berkeken belül elhíresült róla, hogy nem tudja megjegyezni a szövegeit, és trehány, barátai szerint viszont ez abból fakadt, hogy komoly lámpalázzal küzdött, és idegessége súlyos fizikai tüneteket produkált. 

GettyImages-97294665
Fotó: New York Daily News Archive / Getty Images Hungary

Az 1956-ban megjelent Buszmegálló című filmben kiváló drámai alakítása miatt végre elnyerte a kritikusok elismerését. Ugyanebben az évben hozzáment a híres drámaíróhoz, Arthur Millerhez. 1959-ben pedig a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjat is megkapta a Van, aki forrón szereti című filmért. A munka viszont továbbra sem volt egyszerű vele: sokat késett, és nem volt együttműködő a producerekkel. Gyógyszereket szedett, és az életrajzírója szerint ekkor lett először terhes, de méhen kívüli terhesség miatt abortuszra küldték, majd nem sokkal később második terhessége is vetéléssel ért véget.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Magánéleti és munkahelyi válságba került, ezért úgy döntött, másfél éves szabadságot vesz ki, hogy a házasságára koncentrálhasson. Visszatérése után, 1960-ban forgatta utolsó elkészült filmjét, a Kallódó embereket. A film forgatása azonban káoszos volt, Monroe folyton késett, csapzott volt, és nyoma sem maradt a régi önmagának. Gyógyszerfüggősége miatt állandóan kábult volt, és már a sminkjét sem tudta elkészíteni magának. Időközben a harmadik házassága is tönkrement, és több színésszel is hírbe hozták. Végül 1961-ben vált el Arthur Millertől. 

A totális hanyatlás 

Válása nagyon megviselte, depressziója miatt kórházba került, majd kivették az epéjét, és a forgatásai is csúsztak betegségei miatt. 1962-ben, amikor ő köszöntötte John F. Kennedy elnököt annak születésnapi partiján, úgy tűnt, jobban van. Főszerepet kapott a Valamit adni kell című vígjátékban, de megbízhatatlansága miatt forgatás közben kirúgták. Még csak 36 éves volt, amikor a hálószobájában holtan találta a bejárónője. A hivatalos vizsgálat szerint gyógyszer-túladagolásban halt meg, azt viszont senki sem tudja, hogy csak egy szörnyű véletlen vagy öngyilkosság vezetett idáig. 

Marilyn Monroe filmjei még életében több mint 200 millió dollárt hoztak. Ő volt a 20. századi amerikai popkultúra legtöbbet fényképezett személyisége. Utánozhatatlan karaktere ma is számtalan művészt ihlet meg. 

Öt lánytestvérből négy XV. Lajos szeretője volt - Marie-Anne de Mailly saját nővérétől csábította el a francia királyt

Marie-Anne de Mailly-Nesle nagy befolyást szerzett a királyi udvarban.

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük