Malév: "Nagyon durva" - így látja a helyzetet egy Dublinba utazó magyar
Sokan külföldön ragadtak
Sejteni lehetett, mégis váratlan volt, hogy leállt a Malév.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma reggel hat órakor váratlanul leállt a Malév, többen itthon ragadtak, de sokan külföldről sem tudtak hazajönni.

Utasok itthon, MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

- Nagyon durva, sehol nem kaptam információt, mindenki lepasszolt. Ami telefonszámok meg vannak adva a Malév.hu-n, azok ki vannak kapcsolva. Én szerencsére tudtam venni estére egy Aer Lingus- jegyet. Mázli, hogy a cégem kifizeti - mesélte délelőtt egy dublini magyar.

Nem jutnak több információhoz azok sem, akiknek előre lefoglalt jegye volt a Malévnál. Nóri május végén utazott volna Izraelbe. Ő azt a tájékoztatást kapta, hogy "türelmesen kell várni", egyelőre csak annyit tudnak, hogy három napig nem közlekednek a Malév-járatok, utána meg bíznak benne, hogy majd fognak.

- Elképesztő - kommentálta a helyzetet Nóri.

A Malév szerint összesen 7200 utast érint a leállás, közülük több mint 3700-an várakoznak külföldön és 3500-an Budapesten.

A Malév felvette már a kapcsolatot más légitársaságokkal, hogy segítséget nyújtson az utasok elszállításában. Tárgyalnak a repülőgépek lízingcégével, és a lehető legrövidebb időn belül visszaadják azokat - írja az MTI.

A hivatalos tájékoztató szerint a légitársaság utasai az ügyfélszolgálatot Magyarországról a 06 40 21 21 21, külföldről a +36 1 802 11 11 számon hívhatják - már ha el tudják érni.

Azok, akik külföldről szeretnének hazajutni, más légitársaságnál kell, hogy jegyet vásároljanak, hivatkozva a Malév leállására, a számlát pedig a Malévhoz kell benyújtani.

"Felelősen jártunk el"

Limburger Lóránt megbízott vezérigazgató szerint ilyen helyzetekben a légitársaságok kedvezményes áron kínálják a jegyeket. Azoknak is a Malévhoz kell fordulniuk, akiknek a következő hónapokra van jegyük, de ezek sorsa egyelőre bizonytalan.

A bankkártyával vásárolt jegyek tulajdonosainak a bankhoz kell fordulniuk. Arra a kérdésre, hogy miért lehetett még csütörtökön délután is Malév-jegyet vásárolni, azt válaszolta: felelősen jártak el, "addig, amíg van remény a működésre, el kell adni a jegyeket, a helyzet azonban éjszaka változott jelentősen."

Az Index ugyanakkor úgy tudja, a leállásra azért volt szükség, mert a légitársaság nem tudott kifizetni egy 30 millió eurós biztosítékot.

Ezt is szeretjük