Nagy a baj a világ egyik legszebb turistaparadicsomában: óriási a szennyezettség
A Maldív-szigeteknél az egyik legsúlyosabb a mikroműanyag-szennyezettség a világon.

muanyag-maldiv
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Maldív-szigetek körüli vizekben az egyik legmagasabb a mikroműanyag-szennyezettség a világon, aminek súlyos következményei lehetnek a sekélyvízi korallzátonyok élővilágára és fenyegetést jelenthet a szigetek lakóinak megélhetésére is.

A mikroműanyagok 5 milliméternél kisebb műanyagdarabkák, amelyeket gyakran mikroszkopikus méretük miatt láthatatlan vízszennyező anyagoknak tekintenek. Ezek az apró részecskék a műanyag palackok, textilipari és ruházati termékek lebomlásakor keletkeznek, és hosszú időn át megmaradnak az óceánban. Az ausztráliai Flinders Egyetem tengerkutatói 22 helyszínen vizsgálták a mikroműanyagok mennyiségét Naifarunak, a Fadiffolu-atoll legnépesebb szigetének partjainál.

Veszélyben az ökoszisztéma

A Science of the Total Environment című folyóiratban publikált eredmények szerint a naifarui mikroműanyag-koncentráció - 55-1127,5 mikroműanyag kilogrammonként - magasabb, mint a délkelet-indiai Tamilnádu egy sűrűn lakott pontján mért érték - 3-611 mikroműanyag kilogrammonként -, és hasonlít a Maldív-szigetek más területein lévő lakatlan és lakott szigeteknél kimutatott értékhez - 197-822 mikroműanyag kilogrammonként.

A vizsgált mikroműanyagok átmérője kevesebb mint 0,4 milliméter volt, tehát fennáll a veszélye, hogy a sekélyvízi korallzátonyoknál élő tengeri organizmusok lenyelik őket. A mikroműanyagok felhalmozódása komoly fenyegetést jelent az ökoszisztémára és a tengeri erőforrásokra támaszkodó helyi közösségek megélhetésére, valamint az emberi egészségre is - olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A szakemberek szerint a nagy mennyiségű mikroműanyag az óceáni áramlatokkal érkezhet a szomszédos országokból, például Indiából, de a szigetépítési munkálatok, a nem megfelelő csatornahálózat, szennyvízkezelő rendszer, valamint a szeméttelepnek használt szigetek is közrejátszhatnak a magas koncentrációban.

A cikk az ajánló után folytatódik

– A Maldív-szigeteken jelenleg alkalmazott hulladékkezelés nem tud lépést tartani a népességnövekedéssel és a beruházások ütemével. Az apró szigetország hulladékkezelésének számos kihívással kell szembenéznie, miközben a fejenkénti szeméttermelés 58%-kal emelkedett a helyi szigeteken az elmúlt évtizedben - mutatott rá Karen Burke Da Silva professzor. A kutatók jelenleg a helyi korallzátonyok halainak gyomortartalmát vizsgálják, hogy megnézzék, elfogyasztják-e az állatok a vízben lévő mikroműanyagokat.

Fotók: Getty Images

Szuper helyre került a Tiszán gyűjtött hulladék

A Tiszából gyűjtött, folyami műanyaghulladékból készült ladikot bocsátottak vízre Mártélyon. A plasztikladik építésénél a megszokott fa helyett folyami hulladékból préselt műanyag deszkákat használtak.

Ezt is szeretjük