Fájó emlékek! A magyar sztárnak sem volt könnyű a gyerekkora
A legsikeresebb sztárokat is gúnyolták az iskolában. Magyar hírességek adnak tanácsokat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A VIVA Cometen győzelmet arató Young G-t barátai védték meg az iskolai agresszoroktól, a Children of Distance tagjai pedig örülnek, hogy végre a hátuk mögött tudhatják a gyötrelmes középiskolai éveket, sőt, még a szépséges Hient és Janicsák Vecát is gyakran szekálták.

Hien
Young G

Történeteikkel nemcsak inspirálhatják a fiatalokat, hogy megnyíljanak és segítséget kérjenek, hanem azt is megmutathatják nekik, hogy ők is voltak nehéz helyzetekben.

Minden tizedik fiatalt érinti

Nincs olyan felnőtt, akinek gyermekként ne lettek volna a szekálással kapcsolatos élményei: volt, aki elszenvedte a piszkálódást, volt, aki csinálta, és olyan is akadt, aki csak távolról szemlélődött.

Komoly probléma, hogy a gyermekek nem mindig tudják, hogyan oldják meg ezeket a helyzeteket, kihez forduljanak.

Az UNICEF tájékoztatása szerint hazánkban minden tizedik fiatal szenved az erőszak valamilyen formájától, mindennél fontosabb tehát, hogy a közvélemény foglalkozzon a problémával, az érintettek pedig rájöjjenek arra, hogy akár egy fórumon, akár a szüleiktől, akár barátaiktól kérnek segítséget, remény mindig van.

Ezért fogott össze Magyarország egyik legnézettebb gyermekcsatornája, a Nickelodeon az UNICEF Magyar Bizottsággal és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvánnyal. A Nickelodeon a kampány ideje alatt gyermekek számára is könnyen befogadható, megoldásközpontú tévékampányban hívja fel a fiatalok figyelmét a témára.

A spotok célja, hogy a bántalmazott gyermekek tudják, van megoldás. Ne féljenek segítséget kérni, amit akár az UNICEF HelpAPP mobilalkalmazását használva, akár a Kék Vonal 116 111-es számának hívásával is megtehetnek.

Bárkivel megtörténhet

A hazai kampányhoz olyan sztárok csatlakoztak, mint Hien, Janicsák Veca, Young G és a Children of Distance tagjai. Mint mindenkit, őket is érték korábban atrocitások, így örömmel vesznek részt a felhívásban, amin keresztül bemutathatják, bárkivel történhet ilyen, és bármilyen nehéznek is tűnik a helyzet, mindig van megoldás.

Young G legszívesebben kerülte volna a konfliktust, a nagyobb, erősebb gyermekek azonban jobbára kinézték maguknak, így igen gyakran barátai segítségére szorult a népszerű rapper.
- Engem valahogy mindig kipécéztek. Nem mondom, hogy nem voltak konfliktusaim, de szerencsére a barátaim mindig mellettem voltak - mesélte a sztár.

Most, hogy a VIVA Comet-győztes előadó kislánya megszületett, feleségével, Adrival nagyon sokat gondolnak arra, hogyan védhetnék meg a picit a rosszakaratú kritikáktól.
- Arra jutottunk, hogy mindentől úgysem tudjuk megóvni. Úgy fogjuk azonban nevelni, hogy meg tudja védeni magát, és remélem, ha akármikor komolyabb gondja akad majd, szól nekünk - tette hozzá.

Ha baj van

Szakértőnktől megtudhatod, mi a teendő, ha cikiznek a suliban. Kattints, és nézd meg a videót!

Hien tanácsa

A gyönyörű és sikeres Hien is tapasztalta, milyen nehéz az ilyen szituációkat jól kezelni.
- Engem szerencsére kevés ilyen jellegű bántás ért a sulis évek alatt. De másodikos korom körül megtalált az éppen menő banda, és a származásommal próbáltak bántani. Mivel látták, hogy nem érdekel, gyorsan leszálltak rólam.

A legjobb barátnőmet azonban kipécézték, és elég hosszú időn keresztül gúnyolták, kinevették ha elesett, és mindenfélékkel próbálták bántani. Szerintem az a legjobb módszer a cikizések és zaklatások ellen, ha látják, hogy nem érdekel, amit mondanak, ilyenkor legtöbbször egyszerűen békén hagynak - ajánlja az énekesnő.

Mobilalkalmazás

A gyermekcsatorna és a jótékonysági szervezetek közös akciója szeptember 20-án, az UNICEF által alapított, 1954 óta létező gyermekek világnapján veszi kezdetét Magyarországon. Az UNICEF HelpAPP mobilalkalmazás letölthető innen.

Ezt is szeretjük