Hazai dalok szólnak majd a buszokon
A Magyar Dal Fővárosa
Békéscsaba lesz 2013-ban a Magyar Dal Fővárosa. Nézd meg, mit tartogat a látogatóknak!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Szoros versenyben Békéscsaba győzedelmeskedett a 2013. évi Magyar Dal Fővárosa pályázaton.

Városháza, Békéscsaba

A rangos címet minden évben neves zenészekből és szakemberekből álló zsűri ítéli oda a legjobb vidéki műsortervet benyújtó pályázónak.

Két hiánytalan pályázat volt

A Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. - Gerendai Károly ötlete nyomán - 2010-ben hirdette meg először a Magyar Dal Fővárosa pályázatot. A megtisztelő címet elsőként Eger, 2011-ben Nyíregyháza, 2012-ben pedig Szombathely viselhette.

A pályázaton - Budapest és a fővárosi kerületek kivételével - valamennyi magyarországi város helyi önkormányzata, a helyi önkormányzat intézménye, vidéki városban működő társadalmi szervezet, illetve vállalkozás vagy más jogi személy indulhat.

Az idei felhívásra - bár több település jelezte érdeklődését - végül két hiánytalan pályázat érkezett. Mind Békéscsaba, mind Zalaegerszeg Magyar Dal Napja-műsorterve izgalmas és sokszínű programot ígért. Végül Békés megye székhelyének szavazott bizalmat a neves zenészekből, szakmabeliekből álló zsűri.

A békéscsabai rendezvény megvalósítása - a tervek szerint - négy különböző helyszínen történik majd 2013. szeptember 8-án. Kiemelt helyszín a belvárosi rehabilitációs program keretében megújuló főtér, illetve az Andrássy út, Békéscsaba belvárosának sétálóutcája.

A rendezvénynek ezáltal olyan atmoszférája teremtődhet, mint egy hamisítatlan utcafesztiválnak vagy karneválnak. Békéscsabán eddig ilyen megjelenésű rendezvény nem volt. További helyszínek a polgármesteri hivatal udvara és az Ibsen-udvar.

Helyszínek

A Magyar Dal Napja történetében immár hagyományosnak mondható a tömegközlekedési eszközökön történő zenélés. Békéscsaba is készül rendhagyó helyszínnel: a menetrendszerű helyi buszjáratokon szólnak majd a magyar dalok.

A programokat rossz idő esetén fedett helyszíneken - Csabagyöngye Kulturális Központ, Városi Sportcsarnok, Jókai Színház - rendezik meg. Békéscsaba a pályázat szerint a környező településekkel is együttműködést tervez, így Gyula városa is kapcsolódna két helyszínnel a rendezvénysorozathoz: a Gyulai Várfürdő szabadtéri területe mint koncerthelyszín, illetve Békés megye legnevesebb művésze, Erkel Ferenc szülőháza is várja majd a közönséget a Magyar Dal Napján.

Fellépők

A csabai programok összeállításánál a legfontosabb szempont az volt, hogy a rendezvény bemutassa Békés megye zenei kultúráját, törekedve arra, hogy teret kapjanak az amatőr produkciók, illetve hogy az időközben elfelejtett, de egykor országos szinten meghatározó zenekarok ezen a különleges napon ismét színpadra lépjenek.

A teljesség igénye nélkül fellép Békéscsabán Hevesi Tamás, a Black Out, a Magna Cum Laude, a Pribojszki Mátyás Band, a Neo, a The Trousers, valamint a Rag Doll. A műsortervben azonban nemcsak a könnyűzene kapott helyet: több formáció és vegyeskar előadásában hallgathat a közönség népzenét, illetve komolyzenét is.

Az iskolások műsora

Kis színes programpont a műsorfolyamban, hogy Békés megyei általános- és középiskolások, valamint zeneiskolások közösen éneklik el az LGT Neked írom a dalt című szerzeményét. Várhatóan több mint ezer diák vesz részt az eseményen, amit a szervezők a világhálón broadcast minőségben kívánnak élőben közvetíteni.

A Magyar Dal Napja összes helyszínével együttműködve lehetőséget biztosítanának további hazai és határon túli városoknak, helyszíneknek is a csatlakozáshoz. A programot a hagyományokhoz híven Presser Gábor, a Magyar Dal Napja alapítója nyitja majd meg Békéscsabán.

Kép: www.orszagalbum.hu, juhaszj.

Ezt is szeretjük