Félelmetes jelenségre figyeltek fel a tudósok: valami kivonja a vasat a földkéregből
A csillámló, egyben a leggyakoribb mélységi magmás kőzetről még a szakértők sem gondolták, hogy ilyesmit okozhat.

foldkereg
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Belegondoltál már, hogy voltaképpen miért is vörös a Mars? Az alacsony gravitáció miatt az oxigén tetemes része beépült a sziklákba, ami rozsdásodást eredményezett, és ez adja a vöröses kinézetet.

Hasonló folyamatok végbemennek a földkéregben is, ami megközelítőleg 4,8% vasat tartalmaz különböző vegyületek formájában. A tudósok évtizedek óta vizsgálják, mi a felelős a vaskészlet megcsappanásáért, most pedig úgy tűnik, végre közelebb kerültek a válaszhoz.

Magmás kőzetek

A jelenség már régóta szemet szúrt a kutatóknak, de csak nemrégiben leltek rá a feltételezett okára. Sokáig úgy vélték, hogy a magnetit, azaz a legfontosabb vasércásvány, mely több magmás képződésű kőzet kőzetalkotó ásványa, a felelős, a legújabb elméletek szerint viszont a gránit.

Fotó: Reimphoto / Getty Images Hungary

A kutatást a Science Advances tudományos szaklapban publikálták 2018. május 16-án, a texasi Rice Egyetem munkatársainak közreműködésével. "A magnetit keletkezése során jelentős mennyiségű vasat von ki a földkéregből, még a láva felforrósodása és a vulkán kitörése előtt. Ez jellemzi a kontinensek alatti kontinentális kérget, ahol vastag gránitöv alakult ki" - mondja Ming Tang, a tanulmány vezető szerzője.

Ezek után az ember joggal hinné, hogy a földkéreg vastagsága összefügg a magnetit szintjével, a valóság azonban merőben más, tudniillik a gránit mennyisége van kölcsönös viszonyban a földkéreg vastagságával. Megfigyeléseiket elsősorban vulkanikus területeken végezték, ahol akár több ezer kilométer hosszúságban is hozzáfértek a gránitos-üledékes szárazföldi kéreghez.

Kőzetzárványokat is vizsgáltak

A kőzetzárványok - egy más összetételű sziklába bezárt sziklák - értékes információkkal szolgálhatnak a képződésről: Cin-Ty Lee, a Rice Egyetem geológusa és munkatársai Dél-Arizonából gyűjtöttek kőzetzárványokat, elemzésük során pedig kimutatták, hogy a sziklák magnetit helyett gránittal voltak töltve.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez a felfedezés igazolta hipotézisüket, miszerint minél nagyobb a magma gránittartalma, annál szegényebb vasban. Tang ugyanakkor hozzáteszi, hogy a végső következtetéshez még további kutatások szükségesek, mindenesetre ez a mostani tanulmány remek kiindulási pontként szolgál majd a jövőben.

Nézd meg ezt is - A világ legnagyobb meteoritja

Megtalálásakor a meteorit súlya 66 kilót nyomott, de azóta veszített ebből, többek között a felderítések és az erózió miatt. Ahol pedig megtalálták, ma egy lépcső áll, a közepén a rendkívüli természeti képződménnyel. Nézd meg képeken a nem mindennapi monstrumot!

Ezt is szeretjük