Ez a kép majdnem tönkretette, akit ábrázolt - Madame X festménye akkora felháborodást keltett, hogy újra kellett festeni

Rengetegen kritizálták az alkotást.

GettyImages-113481854

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az amerikai portréművész, John Singer Sargent leghíresebb festménye a Madame X címet kapta. Az alkotás akkora közfelháborodást váltott ki, hogy a művésznek újra kellett festenie. 

De mi volt ennyire sokkoló a képen? Ennek jártunk most utána. 

Ez a kép majdnem tönkretette, akit ábrázolt

John Singer Sargent a 19. századi francia művészkörökben vált népszerű festővé. A kor leggazdagabb és legrangosabb embereinek készített megrendeléseket. Sikerszériája azonban megszakadt, miután 1883-ban portrét készített egy francia bankár amerikai feleségéről. 

GettyImages-534235488
Fotó: Thekla Clark / Getty Images Hungary

Virginie Amelie Avegno Gautreau-ról készült festményt 1884-ben leplezték le egy párizsi szalonban, ám akkora felháborodást váltott ki a közönségből, hogy mind a feleség, mind pedig a művész hírnevét tönkretette. A festő a csúfos bemutató után műalkotását Madame X-re nevezte, és az Egyesült Királyságba menekült, hogy új életet kezdjen. Gautreau viszont megvető tekintetek kereszttüzébe került. 

Az asszony egyetlen hibája a merészsége volt, ugyanis a képen egy olyan ébenfekete ruhát viselt, ami többet mutatott a testéből, mint azt a kor elnézte volna. Hófehér bőre szinte világított a sötét öltözetben, aminek pimaszságát a nő fedetlen vállai koronázták. 

GettyImages-544268210
Fotó: Fine Art / Getty Images Hungary

Sargent később pántokat festett Gautreau vállaira, azonban a műértők nem csak a ruhaválasztást kifogásolták. Sokak szerint a modell testtartása túl kacér volt, ami egy férjezett nő számára nem volt elfogadott magatartás. A feleségről szinte azonnal pletykálni kezdtek a helyiek, akik laza erkölcsűnek és hűtlennek bélyegezték Gautreau-t. 

A nőről évekkel később két másik portré is készült, amelyek valamelyest javítottak a rossz hírnevén, de teljesen ezek sem tudták kijavítani a becsületén ejtett csorbát. A festmény később nagy hírneve miatt borsos áron kelt el, ma a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban lehet megtekinteni. 

Olvass tovább! Kiakadt az internet népe erre az 1670-ben készült festményre - Szerinted mit ábrázol?

Néha a több száz éves festmények újra rivaldafénybe kerülnek. Ezúttal Pieter de Hooch holland festőművész képe okozott hatalmas felfordulást az interneten. A festmény egy apró részlete verte ki a biztosítékot, amit senki nem értett, hogy kerülhetett oda.

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük