Leteszteltük a macskaeledeleket

Szeretnéd, hogy a macskád egészséges, fitt és gyönyörű maradjon, mindeközben imádjon? Eláruljuk, mivel etesd!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem vitás, a macskák szívéhez is a gyomron át vezet az út. Természetes hát, hogy a házi kedvenceknek a testi épségük fenntartására nem kell gondot fordítaniuk: a potenciális eleség vég nélküli hajszolása helyett a gazdik töltik meg tálkáikat.

Kisebb és nagyobb csomagok, tálcásak, zacskósok és zsákosok, nedves, száraz és ropogós falatok állnak rendelkezésre a kényeztetéshez. De vajon melyiket vennék valóban a cicák?

Tápanyagtartalom: csak egy-két rosszabb akadt

A tesztben szereplő eledelek esetében elméletileg nincs szükség kiegészítőre, mindegyiket komplett táplálékként hirdetik gyártóik. Ha tehát egy felnőtt, egészséges macska ezek egyikén él, akkor ennek - az előírások értelmében - ki kell elégítenie a napi, hosszabb távon pedig akár egész életének tápanyagszükségletét.
Tápanyagokból például mindenképpen tartalmazniuk kell fehérjét az anyagcseréhez, aminosavat az izomnövelés végett, zsírt az energia, az ízek és a zsírban oldódó vitaminok miatt, valamint taurint. Az utóbbi a szövetek építőköve, ám a macska szervezete nem tudja megfelelő mennyiségben előállítani, tartós hiánya pedig vaksághoz, potenciazavarhoz, szívbetegséghez, az utódoknál agykárosodáshoz vezethet.
A macskaeledelekben ezen kívül kevés szénhidrátnak, ásványi anyagnak, vitaminnak is kell lennie. Azonban nem árt az óvatosság, az A-vitamint nem szabad túladagolni sem, mert ez a magzatnak és a kölyökmacskának kifejezetten rosszat tesz.

Jó, ha tudod!
Le kell szögezni - amivel a hatalmas választékból egy, éppen mostanában divatba jövő csoport máris kiesik -, a macskák egyértelműen húsevők. A növényi eredetű takarmányok rost- és keményítőtartalmát nem tudják megfelelően megemészteni, a kizárólag növényi alapú tápláléktól legyengülnek, megbetegednek. Ezért ezek a készítmények legfeljebb kiegészítőként adhatók, például köretnek a hús mellé.

A hangsúly mindig az arányokon van!

Az iparág kihívása abban áll, hogy úgy kombinálják a szükséges összetevőket, hogy kijöjjenek a megfelelő arányok. A gyártóknak ez többnyire sikerül is, a termékek döntő többsége - köztük az összes szárazeledel - legalább jóra vizsgázott e tekintetben.

Mindazonáltal voltak olyan termékek, amelyekben a tápanyag nem kiegyensúlyozottan van jelen: a vizsgált Almo Nature komplett menü a büszkén hirdetett természetesség jegyében például kizárólag tonhal, csirke, rizs és víz felhasználásával - adalékanyag hozzáadása nélkül - készül. A macskaeledel viszont így gyakorlatilag nem tartalmaz kalciumot - ami hiányzik a csontoknak -, és kevés benne a lenolajsav, a vas, valamint a cink.

Adalékanyagra márpedig szükség van!
Ahogy a természetes összetevők lassan ezen a piacon is a marketing fő muníciójává válnak, úgy kiáltják ki az adalékanyagokat ördögtől valónak. Az igazság azonban az, hogy általában - de nem minden esetben - szükség van az adalékanyagokra a kiegyensúlyozott, komplett macskamenü előállításához. Az adalékanyag semmiképpen nem árt az állatnak, ha megfelelően adagolják, viszont a folyamatos alultáplálás - ahogy a túlzott etetés is - kifejezetten rosszat tesz.

Csak mértékkel, de ne a gyártókéval!

Egy kifejlett, egészséges, 4 kilogrammos macska - amelyik már enyhén túlsúlyosnak számít - napi energiaigénye 230 kilokalória, ez adta az alapot az egyes termékekből kiporciózandó napi adagok kalkulálásánál. A teszten 22 macskaeledel - 15 nedves, 7 száraz - vett részt, a gyártók meghatározása szerint ezek mindegyike komplett táp.

A tesztben vizsgálták a macskaeledelek cukor- és keményítőtartalmát, a proteinek lebonthatóságát, valamint azt, hogy tartalmaz-e az adott eledel ólmot, kadmiumot, arzént, higanyt vagy aflatoxint - higany és aflatoxin a tesztelt termékekben egyáltalán nem volt kimutatható, ahogy mikrobiológiailag - szalmonella és egyéb, levegőt igénylő baktérium tekintetében - is kifogástalannak bizonyultak.

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Mind a nedves, mind a száraz ételek között négy kapott kiváló minősítést - előbbiek esetében többek között az IAMS felnőtt macskáknak való terméke és a Purina Gourmet Gold, utóbbiak közül pedig például a Hill's Science és a Lidl Coshida terméke. Elégtelennek bizonyult viszont például a Fressnapf nedves eledele, míg a szárazok között az IAMS végzett a legrosszabb helyen - a gyártó által helytelenül ajánlott napi adag miatt.

2009. január 8-tól kapható az újságárusoknál a Kosár – a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!
Ha nincs kitéve, kérd az újságárustól!

A tartalomból:
  • Hogyan lesz 152 900 helyett 114 675 forint a nyugdíj? - Egy helyzet, amelyben mindenki mossa kezeit
  • Az őssejtkapszula színe és fonákja
  • Egy teszt, sok meglepetés - gőzölős vasalók vizsgáztak
  • Étterem-mustra - hol terem a jó étterem?
Kosár – a fogyasztók magazinja
Független, megbízható, hasznos és érdekes
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük