Miért utálják a macskák annyira a vizet? Logikusabb oka van, mint hinnéd
Míg a kutyusok alig várják, hogy megmártózzanak az első pocsolyában, amit látnak, a cicák pár csepp víztől is a plafonon vannak.

vizes-cica
beauty and style
Top olvasott cikkek

A laktózmentes tejen kívül a cicák is vizet isznak, mint bármelyik más háziállat, és nagy ritkán a mancsukkal ki is pancsolják a folyadékot. Ám, ha vizesek lesznek, úgy iszkolnak el a helyszínről, mintha harapna az itatótál. 

Szinte az összes macska irtózik a víztől, de persze vannak kivételek, akik szívesen halásznak: a nagymacskák, mint például a tigrisek, pedig kifejezetten szeretnek úszni.

Néha muszáj fürdeni

Annak ellenére, hogy a cicusok nem szeretik a vizet, néha sajnos kénytelen lehetsz egy alapos fürdetésre. Ezt viszont a legtöbb doromboló kis kedvenc nem díjazza: lesújtó tekintetük az emberekéhez hasonlóan szinte lelkiismeret-furdalást tud kelteni, ha különös kegyetlenséggel mégis a csap alá kényszeríted őket. De miért is olyan tortúra ez számukra? 

Miért utálják a macskák a vizet?

Egy hangsúlyos ok a macskák vízgyűlöletére a hiúságuk. Igaz, az alváson és evésen túl idejük nagy részét tisztálkodással töltik, de ezt az emberekkel ellentétben nem a zuhany alatt teszik. Érdes nyelvükkel nyalogatják selymesen csillogóra bundájukat, a víz pedig számukra nem tisztító, sokkal inkább szennyező érzetet kelt, ezért kerülik olyan nagyon. 

cica macska mosakodás tisztálkodás

Nehezen szárad a bunda

A cicák szőre eleve más jellegű, mint az ebeké: jóval nehezebben szárad meg, ezért egy-egy vízfürdő után sok időnek kell eltelnie, hogy ne vezessen meghűléshez a nedves bundával való kószálás, így, mondhatni, egészségügyi okokból kifolyólag sem előnyös számukra, ha a fürdőkádban áznak.

Érzékeny fülek

A macskák hosszú, vékony hallójáratai kiváló talajt biztosítanak a különféle kórokozóknak: akár pár csepp víz is olyan fertőzésekhez vezethet, melyek fájdalmas, hosszú gyógyulással járnak. Mint tudjuk, a legjobb védekezés a megelőzés, ezért a cicák pontosan tudják, hogy nem árt kerülni a víz fülbe jutását.

macska víz vízpart cica (3)

A víz elmossa a szagokat

A különböző feromonokat a macskák, sok más emlőshöz hasonlóan, kommunikációra is használják. A víz pedig ezeknek a beszédcsatornáknak a rovására mehet azáltal, hogy torzítja a szagokat. Ki tudja, milyen félreértésekhez vezethet egy macskakolóniában, ha az egyik cicus jelzései a víz hatására más értelmet nyernek, vagy éppen teljesen eltűnnek? 

Genetikai félelem

A házi macska őse a Közel-Keleten honos, a terület pedig nem a bővizű folyóiról és tavairól híres. A cicák ezért nemcsak a fenti okok, de egy olyan berögzült, elemi félelem miatt is tarthatnak a víztől, ami szinte beléjük van kódolva: az ismeretlennek és újdonságnak számító, átlátszó valamitől, ami furcsa hangon csobog, és igézően hullámzik, az érintése pedig végképp szokatlan.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sokszor győz a kíváncsiság

Annak ellenére, hogy rengeteg okuk van ellenszenvezni a vízzel, a macskák még egy dologról híresek, méghozzá a kíváncsiságukról. Minden erőfeszítésük ellenére nem bírják ki, hogy ne érintsék meg a megbabonázó folyadékot, de a találkozás vége szinte mindig a szekrény tetejére iszkolás. 

Ijesztő állatok

Az állatok sem mindig fotogének, pláne, ha legnagyobb rémálmuk közepette fotózzák őket - például a macskákat fürdés közben. 

Ezt is szeretjük