Megbetegít a kullancs, ha így találkozol vele: nem kell beléd mennie, hogy bajt okozzon
Erre a saját érdekedben is oda kell figyelned!

kullancs
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hazai macskatulajdonosok csaknem fele soha, vagy két évnél ritkábban viszi háziállatát orvoshoz. A magyarországi macskatartók körében végzett átfogó felmérés  rávilágít arra is, hogy a kullancsok és bolhák ellen a cicák több mint felét egyáltalán nem, vagy csak fertőzés esetén védik, és ez számos, emberre is veszélyes betegség terjedését segítheti elő.

Nagyok a hiányosságok

Az MSD Animal Health állatgyógyászati vállalat megbízásából készített friss tanulmány a magyarországi macskákkal kapcsolatos tulajdonosi attitűd aggasztó helyzetére világít rá: a macskák 43%-át soha vagy két évnél ritkábban látja állatorvos. Az orvost nem látogatók 85%-a többnyire azzal az indokkal nem jár a macskájával ellenőrzésre, hogy az állat nem tűnik betegnek, baj esetén pedig úgyis elviszi, 11%-uk pedig anyagi okokra hivatkozik.

A felmérésből kiderül az is, hogy a macskatartók közül jóval kevesebben gondoskodnak kedvenceik rendszeres állatorvosi ellenőrzéséről a kutyatulajdonosokhoz képest, akik már nagyobb mértékben ismerték fel az állatorvosi vizsgálatok fontosságát.

Az állatorvosi látogatások hanyagolása a falvakban a legjellemzőbb, ahol a cicákat többnyire - 73% - praktikumból tartják, azaz nem társállatként, hanem haszonállatként tekintenek rájuk. Állatorvoshoz rendszeresen, legalább évente egyszer a Pest megyében, a középső régióban és az északnyugaton élők járnak, főleg azok a gazdák, akik a macskához saját bevallásuk szerint érzelmileg kötődnek - 27% -, családtagként tekintenek rá. 

Mindössze a válaszadók 43%-a viszi el évente macskáját állatorvoshoz, elsősorban a kötelező oltások - 46% -, illetve a külső és belső élősködők elleni védelem - 24-24% -, kisebb arányban pedig az ivartalanítás - 12% -, illetve általános állapotfelmérés - 11% - érdekében.

Bolhák és kullancsok

A kutatás arra is rávilágít, hogy a bolhák és kullancsok ellen csak a tulajdonosok alig több mint 40%-a védi a macskáját. Összesen 56%-uk azonban egyáltalán nem, vagy csak utólag, a fertőzés bekövetkezte után gondoskodik a paraziták elleni védelemről. A külső paraziták ellen védő készítményeket vásárlók elsősorban a macskák megóvása miatt választották a termékeket - 66% -, és csak 44%-uk döntött a készítmények mellett a háziállat környezetében élő embereket fenyegető egészségügyi kockázatok miatt.

A macskák éves vakcinázása és gyakori állatorvosi vizsgálata elengedhetetlen, mivel rájuk különösen jellemző, hogy jól tudják leplezni a betegségeket, ezért a tulajdonosok sokszor csak későn veszik észre, hogy baj van. A rendszeres orvosi konzultáció a külső paraziták elleni védelem miatt is javasolt, hiszen a kullancsok és bolhák az emberekre veszélyes betegségeket is terjeszthetnek.

Aggodalomra ad okot az is, hogy a kutatás alapján sokan nincsenek tisztában az állatorvos rendszeres felkeresésének elmulasztásából fakadó veszélyekkel. Bár a válaszadó macskatartók kétharmada hallott már a veszettségről, csupán felük védekezik az életveszélyes betegség ellen kedvence beoltatásával. Az éves védőoltási program követése, a rendszeres féregtelenítés, valamint a külső élősködők elleni megfelelő, korszerű készítmények alkalmazása azonban alapvető fontosságú mind a macska, mind az állattal érintkező emberek egészsége szempontjából.

Ezt is szeretjük