Az emberi méltóság nem egészség kérdése - Meglátogattuk az Ovitündér győztesét

Miben más egy sérültekkel foglalkozó óvoda?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vaskos falakon kívülről nézve egy egészséges és egy sérült gyermekek fejlesztésére szakosodott óvoda talán semmiben sem különbözik egymástól. Ha azonban az ember belép az ajtón, hamar szembetűnővé válik számára, hogy az utóbbi esetében az apró részletek is hatalmas jelentőséggel bírnak: egy korlát, egy szőnyeg vagy egy nehezen kifejezett kérdés is a világot jelentheti.

A rehabilitációra és a folyamatos fejlesztésre törekvő óvodák nem köthetnek kompromisszumot az eszközök számát illetően: hiányuk rettentően akadályozza a szükséges fejlődést, késői beszerzésük pedig akár a korlátok növekedésével is együtt járhat a csöppségek életében.

Miben hisznek a macisok?

Az Ovitündér versenyben a szavazatok döntő többségét elnyerő jászberényi Maci Alapítványi Óvodában a sérült és az egészséges gyermekek egymás mellett, de nem egymáshoz képest fejlődnek. A pedagógusok ugyanis fáradhatatlanul azon munkálkodnak nap mint nap, hogy minden egyes apróság egyéni képességeihez mérten tanulhasson. Úgy vallják, tévedés lenne, ha a várt fejlődést az életkorhoz viszonyítanák, ahogy egy átlagos óvodában. Egy ilyen intézmény működtetéséhez egészen más szemléletre van szükség.

Elképesztő türelem és nyugalom sugárzik a pedagógusok minden szavából, érintéséből, de nem csupán emiatt különleges az intézmény. A szervezett foglalkozások ugyancsak színesek: a hagyományos nevelő, oktató, készségfejlesztő és ismeretterjesztő tevékenység mellett a mozgássérültek rehabilitációjával és az értelmi fogyatékos gyermekek képzésével is hangsúlyosan foglalkoznak.

Fejlesztő csibés foglalkozások

A győztes Csibe Csoport mozgásszervi zavarral küzdő és halmozottan sérült gyermekekből áll. Napirendjükben ennek megfelelően helyet kap az intenzív konduktív mozgásfejlesztés, a gyermektorna, a fejlesztő játék, hetente pedig a lovas terápia, a vízhez szoktatás vagy a bazális stimuláció. Ez egy ingerlő terápiát jelent, amely az anyaméhben szerzett testi, egyensúlyi és rezgési tapasztalatokon alapul.

Rendkívül fontos részét képezi a közös munkának az is, hogy alternatív kommunikációs csatornákat dolgozzanak ki, mégpedig azzal a céllal, hogy a nem beszélő gyerekek is kifejezhessék magukat.

Miben segíthetnek az Ovitündérek?

Bár látszólag egy felszerelt intézményről van szó, az óvodában minden apró felújítás, eszközbeszerzés rendkívüli örömet jelent számukra: szerény költségvetésből gazdálkodnak, az elvékonyodott szőnyegek pedig mára alkalmatlanná váltak a földön végzett mozgásfejlesztő gyakorlatok biztonságos elvégzésére, az öltözőkben a falak az ütődésektől kissé megrongáltak, valamint speciális székekre és mosdóra is szükségük lenne még.

A fejlesztéshez használt eszközök szintén nem hiánytalanok, bár szívvel-lélekkel küzdenek azért, hogy a lehető legtöbbet kihozzák a rendelkezésükre álló alapanyagokból.

Az oviban már elindult a varázslat

Jászberényben a verseny kapcsán tapasztalt összefogás azonban a szülőket és az óvodai dolgozókat is meglepte. Meghatódva meséltek arról, hogy mennyi biztatásban volt részük a hetek folyamán, és mennyi támogató levelet kaptak a tíz-húsz éve óvodába járóktól és szüleiktől kezdve egészen a vadidegen segítőkig.

A településen induló együttműködés végül győzelmet eredményezett a szavazatokban is. És bár nyilvánvalóan bármelyik magyarországi és határon túli óvoda megérdemelné a támogatást, a Maci Alapítványi Óvoda mindennapi varázslataihoz is jócskán hozzátehetnek még az ovitündérek.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük