Minisztérium: ezek nem luxusóvodák

Sókamra, kétnyelvű oktatás

A KIM szerint nem luxus a kétnyelvű oktatás, a karateedzés és a sókamra egy óvodában.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Blikk cikke szerint a kormánytisztviselők luxusóvodába járatják gyerekeiket, amiben az állam is segíti őket.

A cikk alapján a Humán-Jövő 200 Kft. által üzemeltetett Humán-Mini Művész Utcai Óvoda és Bölcsőde épületében a kicsiket felsőfokon angul vagy németül beszélő tanárok oktatják játékos keretek között idegen nyelvre. A gyerekek az intézményben  balettozni, karatézni, úszni, focizni tanulhatnak, vagy gyógyulhatnak sókamrában, ha ez kell. A kicsik fejlődésére logopédus, pszichológus és gyermekorvos ügyel, és ha szükséges, akkor külön busszal szállítják őket a belvárosból az ősfás parkú intézménybe.

Mivel cikkből pontosan nem derül ki, hogy az állam mennyi pénzzel támogatja ezt, a cikkben csupán egy fejenkénti 60 ezer forintos becsült támogatás szerepel -  ami annak fényében különösen magas, hogy egy átlagembereknek a helyhiány miatt már maga a beíratkozás is problémát jelent -, így rákérdeztünk az illetékes minisztériumnál a támogatás pontos összegére, illetve arra, hogy mennyivel kerülnek többe azok a szülők, akik ebbe az oviba járatják a gyermeküket azoknál, akik egy sima ovival is megelégszenek.

Egyszerű munkáltatói támogatás

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium válaszlevelében először is leszögezte, a kormánytisztviselők gyermekeinek járó kedvezményes óvodai és bölcsődei ellátás egyszerű munkáltatói támogatásként fogható fel, melyet jórészt a nem magas beosztásban dolgozó kormánytisztviselők vesznek igénybe gyermekeik mindennapi elhelyezéséhez.

- A rendes és a béren kívüli juttatásokon kívül a tisztviselőknek nyújtott jóléti szolgáltatásokkal a kormányzat segíteni kívánja a napi munkavégzés zavartalanságát és a tisztviselők munkán kívüli pihenését - magyarázták, hangsúlyozva, hogy a gyermekek ellátásának támogatására a minisztérium forrást nem különített el.

Nem tudni, mennyi a támogatás mértéke

A KIM az egy személyre jutó támogatás átlagos összegével kapcsolatban az üzemeltetőhöz, a szintén állami Humán-Jövő 2000 Kft.-hez irányított minket.

Hiába, hiszen azt ők sem árulták el, hogy ez a támogatás a családnak havi hány ezer forint pluszt jelenthet, azt viszont elmondták, hogy a szülők az ovinak havonta 20-35 ezer forintot fizetnek.

- Más intézményhez hasonlóan az óvodás és bölcsődés gyermekek után jár az állami normatíva. A bölcsődék és az óvoda fenntartására nem költünk többet, mint más megyei jogú városokban vagy a fővárosban található, hasonló adottságú intézményekre fordított kiadások átlaga - írták válaszlevelükben. 

A fizetős vendégekből van pénz

A cég egyben közölte: a fenntartásukban működő üdülési célú ingatlanok körülbelül 10%-a úgynevezett kereskedelmi vendég, a társaság az ebből származó pénzügyi eredményt fordította a cég bölcsődéinek és óvodájának támogatására.

- Tehát egyetlen állami plusz forint nincs a Human-Jövő 2000 Nonprofit Kft. bölcsődéinek és óvodájának nyújtott fenntartói hozzájárulás mögött - szögezték le.

Ez nem luxus

Érdekesség lehet, hogy mind a KIM, mind a fenntartó visszautasította, hogy az intézmények luxusóvák lennének.

- Ezek nem luxusóvodák -  jelentette ki félreérthetetlenül a minisztérium, a fenntartó pedig úgy vélekedett: aki járt már a Human-Jövő 2000 Nonprofit Kft. által fenntartott intézményekben, az pontosan tudja, hogy messze vannak a luxustól.

A program

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium magyarázatként hozzáfűzte még, hogy a kormány 2011-ben, a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program keretében tűzte ki célként, hogy minden olyan állami, illetve munkáltatói gondoskodást megad a központi közigazgatásban dolgozó - közel 70 ezer kormánytisztviselő - számára, amely segíteni tudja a hatékony és eredményes napi munkavégzést.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Magyary Program részét képezi az úgynevezett Ereky Terv, melynek célja többek között a személyi állomány részére jóléti szolgáltatásokkal összefüggő ingatlanfejlesztési koncepció kidolgozása és végrehajtása is. Ide tartozik a fecskeházak hálózatának kiépítése, az üdülési, étkezési és szabadidős lehetőségek kialakítása, illetve a kedvezményes óvodai ellátás biztosítása a kormánytisztviselők gyermekei részére.

Ezt is szeretjük