Minisztérium: ezek nem luxusóvodák

Sókamra, kétnyelvű oktatás

A KIM szerint nem luxus a kétnyelvű oktatás, a karateedzés és a sókamra egy óvodában.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Blikk cikke szerint a kormánytisztviselők luxusóvodába járatják gyerekeiket, amiben az állam is segíti őket.

A cikk alapján a Humán-Jövő 200 Kft. által üzemeltetett Humán-Mini Művész Utcai Óvoda és Bölcsőde épületében a kicsiket felsőfokon angul vagy németül beszélő tanárok oktatják játékos keretek között idegen nyelvre. A gyerekek az intézményben  balettozni, karatézni, úszni, focizni tanulhatnak, vagy gyógyulhatnak sókamrában, ha ez kell. A kicsik fejlődésére logopédus, pszichológus és gyermekorvos ügyel, és ha szükséges, akkor külön busszal szállítják őket a belvárosból az ősfás parkú intézménybe.

Mivel cikkből pontosan nem derül ki, hogy az állam mennyi pénzzel támogatja ezt, a cikkben csupán egy fejenkénti 60 ezer forintos becsült támogatás szerepel -  ami annak fényében különösen magas, hogy egy átlagembereknek a helyhiány miatt már maga a beíratkozás is problémát jelent -, így rákérdeztünk az illetékes minisztériumnál a támogatás pontos összegére, illetve arra, hogy mennyivel kerülnek többe azok a szülők, akik ebbe az oviba járatják a gyermeküket azoknál, akik egy sima ovival is megelégszenek.

Egyszerű munkáltatói támogatás

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium válaszlevelében először is leszögezte, a kormánytisztviselők gyermekeinek járó kedvezményes óvodai és bölcsődei ellátás egyszerű munkáltatói támogatásként fogható fel, melyet jórészt a nem magas beosztásban dolgozó kormánytisztviselők vesznek igénybe gyermekeik mindennapi elhelyezéséhez.

- A rendes és a béren kívüli juttatásokon kívül a tisztviselőknek nyújtott jóléti szolgáltatásokkal a kormányzat segíteni kívánja a napi munkavégzés zavartalanságát és a tisztviselők munkán kívüli pihenését - magyarázták, hangsúlyozva, hogy a gyermekek ellátásának támogatására a minisztérium forrást nem különített el.

Nem tudni, mennyi a támogatás mértéke

A KIM az egy személyre jutó támogatás átlagos összegével kapcsolatban az üzemeltetőhöz, a szintén állami Humán-Jövő 2000 Kft.-hez irányított minket.

Milliókat kereső képviselőink - Havi 1,5-1,9 millió forint

Nézegess képeket!

Elolvasom

Hiába, hiszen azt ők sem árulták el, hogy ez a támogatás a családnak havi hány ezer forint pluszt jelenthet, azt viszont elmondták, hogy a szülők az ovinak havonta 20-35 ezer forintot fizetnek.

- Más intézményhez hasonlóan az óvodás és bölcsődés gyermekek után jár az állami normatíva. A bölcsődék és az óvoda fenntartására nem költünk többet, mint más megyei jogú városokban vagy a fővárosban található, hasonló adottságú intézményekre fordított kiadások átlaga - írták válaszlevelükben. 

A fizetős vendégekből van pénz

A cég egyben közölte: a fenntartásukban működő üdülési célú ingatlanok körülbelül 10%-a úgynevezett kereskedelmi vendég, a társaság az ebből származó pénzügyi eredményt fordította a cég bölcsődéinek és óvodájának támogatására.

- Tehát egyetlen állami plusz forint nincs a Human-Jövő 2000 Nonprofit Kft. bölcsődéinek és óvodájának nyújtott fenntartói hozzájárulás mögött - szögezték le.

Ez nem luxus

Érdekesség lehet, hogy mind a KIM, mind a fenntartó visszautasította, hogy az intézmények luxusóvák lennének.

- Ezek nem luxusóvodák -  jelentette ki félreérthetetlenül a minisztérium, a fenntartó pedig úgy vélekedett: aki járt már a Human-Jövő 2000 Nonprofit Kft. által fenntartott intézményekben, az pontosan tudja, hogy messze vannak a luxustól.

A családokat érintő új szabályok

Nézegess képeket!

Elolvasom

A program

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium magyarázatként hozzáfűzte még, hogy a kormány 2011-ben, a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program keretében tűzte ki célként, hogy minden olyan állami, illetve munkáltatói gondoskodást megad a központi közigazgatásban dolgozó - közel 70 ezer kormánytisztviselő - számára, amely segíteni tudja a hatékony és eredményes napi munkavégzést.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

A Magyary Program részét képezi az úgynevezett Ereky Terv, melynek célja többek között a személyi állomány részére jóléti szolgáltatásokkal összefüggő ingatlanfejlesztési koncepció kidolgozása és végrehajtása is. Ide tartozik a fecskeházak hálózatának kiépítése, az üdülési, étkezési és szabadidős lehetőségek kialakítása, illetve a kedvezményes óvodai ellátás biztosítása a kormánytisztviselők gyermekei részére.

Ezt is szeretjük