Mutatjuk a gombát, ami 150 ezer forintba kerül: nem szarvasgomba

Ezek az ételek a gasztronómia luxuscikkei, amik vagyonokba kerülnek.

A világ legdrágább ételei képekben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A világ legdrágább ételei között szerepelnek furcsa gombák, albínó kaviár és különleges fűszerek. A legdrágább ételről sokan a szarvasgombára asszociálunk, holott a matsutake gomba kilónkénti ára 150 ezer forint környékén van. Ez a különleges gombafajta Japánban és néhány ázsiai országban fellelhető, azonban nagyon korlátozott mennyiségben. Mivel mesterségesen nem előállítható, így busásan meg kell fizetni az árát. Sok olyan alapanyag van, ami ritkaságnak számít, másokat nehéz előállítani vagy beszerezni, esetleg a földnek csak egy-két pontján terem meg, vagy furcsa eljárással készül. 

A kifinomult ízvilág mellett az áruk sem elhanyagolható tényező. A legdrágább ételek között milliós tételek is szerepelnek, amelyek az átlagember számára irreálisnak, szinte nevetségesnek tűnnek. Azonban sok esetben a különlegességet vagy a bonyolult elkészítési módot fizetik meg a tehetős vásárlók. A hírhedt macskakávé is szerepel a listán, amit a messzi Indiában és a Fülöp-szigeteken állítanak elő. 

A világ legdrágább ételei képekben 

Pár évtizede Európában még luxuscikknek számítottak az olyan ételek is, mint az osztriga, amely elsősorban Franciaország elitjének lett kedvelt fogása, majd eljutott a többi országba is. A kaviár a távoli orosz medve féltett kincse volt, amely a huszadik század elején az abszolút luxus megtestesítője volt az európaiak számára. De még a csokoládé sem kezdte meg az abszolút hódító útját, és nem volt mindenki számára elérhető a boltban. 

Te meg tudod tippelni, hogy mennyibe kerül a sáfrány vagy az albínó kaviár? Ha ötleted sincs, akkor lapozd végig a képeket, és ismerd meg a világ minden tájáról összegyűjtött luxus-harapnivalókat. Belegondolva, hogy egy steak is kerülhet annyiba, mint egy budapesti átlagos albérlet havi díja, meglehet, hogy sosem fogjuk kipróbálni. 

Matsutake gomba - átlagosan háromszázezer forint fölött van fél kilója a világ legdrágább gombájának.
Fotó: wulingyun / Getty Images Hungary
Densuke görögdinnye - Japánban csak Hokkaidó szigetén termeszthető, fekete héjú dinnye. 1,8 millióba kerül egy darab.
Fotó: Carlos Osorio / Getty Images Hungary
Albínó kaviár - nagyon ritka, édesvízi albínó tokhalakból származik, amelyeket Észak-Európa érintetlen, szennyeződésmentes vizeiben tenyésztenek. Egy kiló körülbelül 2,3 millió forintba kerül.
Fotó: Larysa Lyundovska / Getty Images Hungary
A fugu gömbhal egy japán különlegesség, amely mérgező részeket is tartalmaz, így csak különösen jól képzett séfek tudják elkészíteni, és ennek megvan az ára. Egy fogás nagyjából hetvenezer forint körül alakul.
Fotó: d3_plus D.Naruse Japan / Getty Images Hungary
Sárfrány - Elképesztően munkaigényes az előállítása, így az ára is százezres tétel - 30 gramm.
Fotó: Owen Franken / Getty Images Hungary
Japán wagyusteak - újabb japán fogás, a marhákat sörrel itatják, és masszírozzák, hogy a lehető legfinomabb húst nyerjék ki belőlük. Egy kiló négyszázezer forint fölött van.
Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary
Kopi Luwak kávé - a kávé, ami a cibetmacska bélrendszerén áthaladva jut a csészénkbe. Kilónként körülbelül 60-320 ezer forint.
Fotó: Nicky Loh / Getty Images Hungary

(A borítókép forrása: Getty Images Hungary.)

A séf elárulta a kedvenc fogásait: ezekért érdemes meglátogatni a Zazie Bisztrót

A Zazie Bisztró nyári étlapja csupa meglepetést tartogat.

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük