Milyen szám kerül a kérdőjel helyére? Nem is olyan egyszerű rájönni a megoldásra

Íme egy logikai feladvány, ami alaposan elgondolkodtatta a netezőket.

Logikai feladvány
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Népszerűek az interneten az olyan logikai feladványok, ahol bizonyos megadott számok közötti rejtett összefüggésre kell rájönni, és így megtalálni az ismeretlent. Bár számokról van szó, ezeknél a feladatoknál nem a matematikai ismeretek mélysége a lényeg, sokkal inkább az észszerű, átlátó gondolkodásra van szükség.

Ilyen az alábbi rejtvény is, melyen minden sorban két szám szerepel, köztük egyenlőségjellel, első ránézésre teljesen helytelenül és értelmetlenül. A megoldó feladata, hogy rájöjjön, milyen műveletek szükségesek ahhoz, hogy az egyenlőség valóban igaz legyen, és ezzel a logikamenettel azt is ki tudja számolni, hogy milyen szám kerül a kérdőjel helyére.

Logikai feladvány számokkal

A bal oldali oszlopban egymást követő pozitív egész számokat látsz, a jobb oldali oszlopban viszont látszólag teljesen véletlenszerű egységeket adtak meg. A feladvány gyorsan elterjedt az interneten, a kommentelők között pedig sokan voltak, akiknek saját bevallásuk szerint beletört a bicskájuk a fejtörőbe. Neked sikerül rájönnöd a megoldás kulcsára, és így a hiányzó számra? Lejjebb görgetve, a kép alatt megtalálod a megfejtést is.

Ahhoz, hogy az egyenlőségjel érvényes legyen, a bal oldali számokkal van dolgod. Először minden háromjegyű szám harmadik számjegyét tízzel kell megszorozni. Ezt követően össze kell adni az eredeti számjegyeket, majd ezek összegét hozzáadni az előző szorzás eredményéhez. Ha például 112-ről van szó, a 24-et így kapod meg: 10x2=20. 1+1+2=4. 20+4=24. A hiányzó szám esetében ezeket a műveleteket kell elvégezni: 10x7=70. 1+1+7=9. 70+9=79. A kérdőjel helyére tehát a 79 kerül.

Fotók: Getty Images

10-ből 9-en nem tudták megoldani ezt az egyszerűnek tűnő rejtvényt

Ha szereted a beugratós kérdéseket, ez tetszeni fog! Teszteld, hogy téged sikerül-e rászedni a feladattal.

10-ből 9-en nem tudták megoldani ezt az egyszerűnek tűnő rejtvényt: vigyázz, beugratós!

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük