Lakható bolygó lehet a Mars a legújabb kutatások szerint: erre jöttek rá a tudósok
Kifejlesztettek egy rendszert, ami levegőt állít elő.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy ausztrál egyetemistákból álló kutatócsoport olyan szerkezetet hoztak létre, amely képes arra, hogy a Marson emberek által lélegezhető levegőt állítson elő.

A kép illusztráció

A rendszert a holland magán-űrhajózásiprogram, a Mars One pályázati felhívására fejlesztették ki, és bekerültek vele az első tízbe.

Levegő a Marson

A Mars One feltett szándéka, hogy 2025-re embereket költöztessen a vörös bolygóra, és már most az előkészületeken dolgoznak. 2018-ban egy teherűrhajót akarnak küldeni a Marsra, amely a lakófeltételek megteremtésének eszközeit szállítja majd oda.

A Nyugat-ausztráliai Egyetem 60 hallgatója Josh Richards ausztrál fizikus segítségével hozta létre a Helena-rendszert, amely alkalmas arra, hogy a Marson emberek által lélegezhető levegőt állítson elő. Ráadásul a művelet, amellyel ezt megteszi, nem is olyan bonyolult.

Richards szerint a Helena oxigén- és hidrogénmolekulákra bontja a vizet, amihez a napelemek által generált elektromos energiát használja fel. Bár a versenyt végül nem ők nyerték, a felfedezés a továbbiakban is az űrkutatás nagy segítségére lehet.

Űrkertészet

Végül januárban kiderült, hogy a Seed elnevezésű, portugálok, spanyolok és hollandok által létrehozott projekt lett az első helyezett a pályázaton: ez gyakorlatilag egy űrkertészet, amelynek segítségével lúdfüvet termeszthetnek majd a Marson. A metódus egy tartályban megy majd végbe, amely vízadagoló, szénszűrő és fényelőállító rendszert is tartalmaz.

A Mars One pályázatának végső, tízes mezőnyében minden versenyző nagyon erős volt, így nehéz volt a döntés a szervezők számára. Esélyes volt a győzelemre egy amerikai projekt is, melynek révén az emberi vizeletből iható víz állítható elő.

Ezt is szeretjük