3 kérdés csupán a legrövidebb IQ-teszt: a válaszokat is megmutatjuk

Az IQ-tesztek általában hosszabbak, de ez csak három kérdésből áll.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az IQ-tesztek, azt gondolnánk, bonyolult, több oldalas, több órás munkát és koncentrálást igénylő felmérőlapok, holott olyan IQ-teszt is létezik, mely mindössze három kérdésből áll. Ebből azonban nem következik, hogy a teszt könnyebb is.

Ezt a típusú tesztet Kognitív Reflexiós Tesztnek - CRT - nevezzük. A pszichológus, Shane Frederick állította össze 2005-ben. A következőkben a három kérdést vesszük sorra, lent pedig felfedjük a válaszokat: próbáld ki magad!

A három kérdés

1. Az ütő és a labda

Az ütő és a labda együtt 1,10 dollárba kerül. Az ütő 1 dollárral drágább, mint a labda. Mennyibe kerül a labda?

2. Az egységgyártó gép

Ha 5 gép 5 egységet 5 perc alatt készít el, akkor 100 gép 100 egységet hány perc alatt gyárt le?

3. Tündérrózsa a tavon

Egy tavon van egy tündérrózsa. Mindennap megduplázza a méretét. Ha 48 napig tart akkorára nőnie, hogy az egész tavat betakarja, mennyi időbe telne neki akkorára nőni, hogy a felét betakarja?

A megoldások

Nem szabad puskázni, csak akkor olvass tovább, ha már mindhárom kérdésre megvan a válaszod.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

1.  A labda 5 centbe kerül. Nyugalom, sokan hiszik, hogy 10 cent! Egy labda, ami 5 cent, plusz egy ütő, ami 1,05 dollár, összesen kiteszi az 1,10 dollárt. Továbbá, 1,05 éppen 1 dollárral több, mint 5 cent.

2. 100 gép 5 perc alatt készít el 100 egységet. Elsőre sokan 100 percre gondolnak, de tudjuk, 1 gép 5 perc alatt csinál 1 egységet. Ezért van, hogy 5 perc kell 100 gépnek is, hogy 100 egységet legyártson.

3. A tündérrózsa a fele tavat 47 nap alatt fedné be. Bár sokan hiszik, hogy 24 a megoldás, mert egyszerűen elfelezik a tündérrózsa 48 napi növekedését, ami az egész tó lefedéséhez kell. Csakhogy, ha a tündérrózsa mindennap duplájára nő, csak egy nap kell neki, hogy a tó felét fedőből annak egészét fedővé legyen. Egy napot ki kell vonni a 48-ból, és megkapjuk a 47-et.

Ezt is szeretjük