2370°C-ot mértek a Földön: ez volt a valaha jegyzett legnagyobb forróság a bolygón
Egy meteorit becsapódásának körülményeit vizsgálva elemezték a tudósok a szélsőséges hőmérsékleti viszonyokat.

meteorit
beauty and style
Top olvasott cikkek

2370°C volt a legmagasabb hőmérséklet, ami a bolygónkon mérhető volt. Mindez 33 millió évvel ezelőtti állapotot tükröz, az extra szélsőséges hőmérsékleti körülményeket pedig egy becsapódó aszteroida okozta.

A földtani hatások is rendkívüliek voltak. Ez a becsapódás hozta létre a kanadai Mistastin-tó kráterét, ami 28 kilométer átmérőjű.

A cirkónia nevű ásvány segített

Az eredmények a cirkónia nevű ásvány jelenlétét veszik alapul, amely csak 2370°C-nál vagy annál forróbb közegben alakul ki. Az  Earth and Planetary Science Letters tudományos folyóiratban publikált tanulmányt a Curtin University of Perth, Ausztrália és a londoni Western Ontario Egyetem kutatói készítették.

A csapat bizonyította, hogy a meteorit becsapódása után a cirkon nevű ásvány cirkóniummá alakult az ütközés miatt létrejött olvadékban, a felhevült hőfok miatt. Ez az új hőmérséklet-meghatározás a legmagasabb, amit valaha rögzítettek a földkéreg bármelyik részéről.

A tó környékén ásványok tanúskodnak erről

A kanadai Új-Funland és Labrador tartományban található Mistastin-tó körül fellelhető üvegszerű ásványok és olvadásos eredetű sziklák arról tanúskodnak, hogy az aszteroidának voltak ilyen átalakító hatásai. "Senki nem használta még a cirkónia olvadáspontját az ütközés során fellépő hőmérsékletváltozás meghatározására" - mondta a kutatás vezetője, dr. Nicholas Timms. A kutatók szerint az ásványi anyagok ilyen magas hőmérsékleten hajlamosak elpárologni, így a cirkónium felfedezése megmutatja, hogy mi történt körülbelül 38 millió évvel ezelőtt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A dinoszauruszok eltűnése után történt

Ez a meteoritbecsapódás az eocén földtörténeti korszakban zajlott, ekkor a dinoszauruszok már kipusztultak - ami 65 millió évvel történt az időszámítás előtt. Az ütközés mérsékelt hatásai teljesen átalakították a Föld geokémiai viszonyait és a kéregszerkezetet.

A Föld őstörténetében sokszor előfordult, hogy égitestek csapódtak a felszínébe, és azok óriási krátereket hagytak maguk után. A cirkon nevű ásvány cirkóniává való átkristályosodása igazolja azt, hogy a 2370°C a legmagasabb, földfelszíni hőmérséklet, ami természetes módon jött létre a bolygón. 

Ezt is szeretjük