A világ 5 legkisebb állata: annyira aprók, hogy játéknak tűnnek
Olyan aprócska állatokra leltünk, amelyeket könnyen szem elől téveszthetsz, ha túl gyorsan olvasod cikkünket.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A természet időről időre lenyűgözi az embert szépségével, erejével és csodáival. Olyan titkokat rejt, amelyeket teljesen megismerni nincs is lehetőségünk.

Csupán egy-egy részletre derül fény, amely azonban elég ahhoz, hogy az ember tudja, esélye sincs a természet törvényein változtatni.

Csak csodálkozunk a különböző képződményeken, ahogy szájtátva figyeljük az élővilág gazdagságát is, legyen szó egzotikus madarakról, hatalmas óriásokról - vagy éppen aprócska állatkákról. Ezúttal ez utóbbiak nyűgöztek le minket. Hogy miért? Győződj meg róla magad!

Egy rekordtartó apróság: Ducky, a chihuahua

Annak sem kell lemondania a kutyatartásról, aki garzonban tengeti az életét. Csak akkora ebet kell örökbe fogadnia, akinek egy apró garzon is hatalmas, végtelen térnek hat! Akkorát, mint például a méretében világcsúcstartó Ducky, a chihuahua.

Ducky ugyanis hihetetlen méretekkel büszkélkedhet: csupán 14 centiméter magas, így akár még egy kisebb női retikülben is kényelmes otthonra találhat. A Guinness Rekordok Könyve szerint jelenleg ő a világ legkisebb kutyája - a korábbi egy, csupán 7 centiméteresre nőtt törpe Yorkshire terrier volt.

A világ legkisebb kígyója Barbados-ról

Azt mondják, aki fél a kígyóktól, az mindegyik fajtától fél. Mi azonban biztosak vagyunk benne, hogy létezik olyan, amelyik egyszerűen képtelen rettegést kiváltani a környezetéből. Csupán mosolyt képes fakasztani, hiszen éppen olyan vékonyka, mint egy szál spagetti, és a hossza sem igazán rémisztő.

A latinul Leptotyphlops carlae néven ismert kígyó ugyanis nem más, mint a világ legkisebb kígyója: hossza csupán 10 centiméter, még felnőtt korában is.
A Guinness Rekordok Könyvében a világ legapróbb kígyójaként számontartott faj Barbadoson éldegél, létezésére pedig Blair Hedges által derült fény.

Nem ebihal, mégis közel akkora: a legkisebb halacska

Szabad szemmel szinte észrevehetetlen a világ legkisebb hala. 2006 januárjában mégis sikerült szemügyre venni, ekkor találtak rá ugyanis az indonéziai Sumatrán.

Az eredetileg a pontyok családjába tartozó halacska, latin nevén a Paedocypris progenetica a világ legkisebb gerinces állata, ezt a címet pedig a 7 millimétert éppen csak meghaladó hosszával érdemelte ki.

Hüvelyk Panna, a világ legkisebb pacija

Hogy hogyan lehet egy lovat a Hüvelyk Panna névre keresztelni? A kérdés jogos, ám, ha eláruljuk, hogy ez a világ legkisebb pónijának a neve, a dolog azonnal érthető lesz.
Ez a mini póni Paul and Kay Goessling kezei között jött a világra, akik egyébként is mini lovacskák tenyésztésére specializálódtak. Ám Hüvelyk Panna minden addigi mini lovon túltett, illetve alulmúlt, aprócska méretével még a legkisebb pónik mellett is törpének számít.

Bár a lovacska már ötéves, magassága a mai napig nem haladja meg a 44 centimétert, így jelenleg ő a világ legkisebb lovacskája a Guinness Rekordok Könyve szerint.

Az ujjad hegyén is elfér: a világ legkisebb kaméleonja

A kaméleonokat nem éppen az aprócska állatok között tartják számon, létezik azonban egy fajta, amelynek tagjai igencsak kilógnak a sorból.
Ráadásul az is biztos, hogy számukra nem lényeges a méret kérdése, hiszen az egyébként is apró minikaméleonok között a hímek még a fajtájuk gyengébbik neménél is kisebbek.
A Brookesia minima néven ismert kaméleonfaj egy Madagaszkár partjaihoz közeli sziget sűrű esőerdőjében tengeti az életét.

Sok vizet bizonyára nem zavarnak, akármennyien is vannak, a Brookesia minima ugyanis nem nő nagyobbra, mint 1,2 centiméter.

Ezzel pedig csúcstartóként a világ legkisebb kaméleonfajaként tartja számon a Guinness Rekordok Könyve.

Ezt is szeretjük