2 grammos lehetett a legapróbb ismert dinoszaurusz: úgy nézett ki, mint egy madár, csak fogakkal

A legkisebb ismert dinoszaurusz 2 grammot nyomhatott: a madárszerű lény kolibriméretű volt.

kep3
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha azt a szót hallja az ember, hogy dinoszaurusz, általában gigantikus őslényekre gondol. Pedig nem minden dinó volt óriási, akadtak egészen parányiak is.

A legkisebb mindössze akkora lehetett, mint egy kolibri, ráadásul nemcsak termetében, de jellegében is hasonlított rá valamelyest, csak szúrós fogai voltak.

A legkisebb ismert dinoszaurusz

Észak-Mianmarban került elő az a 99 millió évesre becsült gyantafosszília, mely megőrizte egy, a fajhoz tartozó aprócska lény fejét. E csekély, de jelentős maradványból következtették ki a Los Angeles-i Nemzeti Történeti Múzeum kutatói, hogy a madárszerű ősállat, az Oculudentavis khaungraae testsúlya mindössze 2 gramm lehetett.

Bár csak a koponya maradt meg, a vizsgálódó kutatóknak ez is sokat mesélt. A dinómadárnak rengeteg apró, hegyes foga volt, ami arra mutat, hogy ragadozó életmódot folytathatott. Szemgödre formájából kiindulva sejtik, hogy igen éles lehetett a látása, ami pedig arra utal, hogy az állat nappal lehetett aktív. Szeme enyhén kidudorodhatott feje két oldalán, ellentétben a többi ismert dinoszaurusszal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miért volt ennyire kicsi?

A paleontológusok szerint az őslény aprócska méretével élőhelyéhez alkalmazkodott. Azok az állatok, amelyek szigeteken élnek, vagy elszigetelődve más állatoktól, rendszerint kisebbek az élővilág többi tagjánál.

A kutatók szerint rendkívüli szerencse, hogy az őslény fejét az elmúlt évmilliók során gyanta ölelte körül, törékenysége miatt ugyanis máskülönben nem maradhatott volna meg. Ha pedig elveszett volna, a tudomány kevesebb információval rendelkezne a korabeli trópusi erdők kisebb testű élőlényeiről.

6 élőlény, amely irreálisan sokat kibír

A legkisebb dinó után következzen néhány a legszívósabb, legmostohább körülményeket is bíró állatok közül.

6 élőlény, amely irreálisan sokat kibír: ők a természet szuperlényei

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük