4 biztos trükk, kizárólag álláskeresőknek!
Van élet az önéletrajzon és a motivációs levélen túl! Bár mindkettő fontos, ismerned kell az álláskeresés tovbbi trükkjeit is!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A siker csupán fellépés kérdése. Ha egy állást szeretnél megpályázni, fontos ismerned néhány alapszabályt!

Mielőtt sikeresen el tudnád adni magad, például önmagadnak kell eladnod saját magadat, méghozzá 100%-osan.

Minden azzal kezdődik ugyanis, hogy mit gondolsz magadról, hiszen nincs két olyan ember, akinek egyéni tulajdonságai teljesen azonosak lennének.
Bízz tehát önmagadban, mellette pedig fogadd meg tanácsainkat! Segítségükkel belőled is profi állásvadász válhat!

A vadászat

Amikor jelentkezel egy állásra, az első szűrő a felvételi lap. Segítségére van a vállalatnak, a cégnek vagy a hivatalnak, hogy eldöntse, kikkel akar személyesen találkozni. Éppen ezért gondosan tanulmányozd át az űrlapot, ne kapkodj! Ha a lapon azt kérik, tüntesd fel, hogy milyen munka érdekel elsősorban, akkor legyél határozott! Ne felejtsd el: a lap a személyiséged egy része, rólad szól, az életrajzod előzetese, és minden bizonnyal megadja az egész felvételi beszélgetés, interjú alaphangját.

Később a személyes meghallgatásnál ugyanis tízből kilenc esetben ott lesz a jelentkezési lap is. Ám nemcsak ez számít, hiszen a személyes találkozókor mindennek - a viselkedéstől a testtartásig, a megjelenésedtől az öltözködésedig - azt kell tükröznie, amit a felvételi pályázatba írtál. A jelentkezési lapnak és a személyes találkozásnak együtt kell megmutatnia, mennyire vagy érdekelt, mennyire szeretnél annál a vállalatnál vagy cégnél dolgozni.

Apropó, személyes találkozó!
Mint ahogy említettük, a jelentkezési lapon kívül a személyes találkozó is rendkívül fontos! Hogy mi a titka a sikernek?
  • Figyelj, de ne csak utalj erre a magatartásoddal, hanem időnként utalj is vissza a beszélgetés során az elhangzottakra!
  • Ha beszélsz, akkor azt hangosan, tisztán, érthetően tedd! A motyogás, a túlzottan halk beszéd a bizonytalanság és önbizalomhiány nem túl előnyös képet közvetít a hallgatónak. A beszéded legyen nyelvtanilag kifogástalan, stílusában pedig a helyzetnek és a beszélgetés hangulatának megfelelő! Kerüld a szlenget, de ne élj vissza az idegen szavak használatával sem!
  • Ne csak szájjal, testtel is beszélj! Helyezkedj el kényelmesen, és igyekezz olyan hangulatot teremteni, ahol bátran tudod használni megszokott gesztusaidat! Bármilyen hihetetlen, sokszor az, hogy hogyan mondasz valamit, fontosabb, mint annak tartalma.
  • Nézz a másik szemébe! Soha ne kerüld el a tekintetét, ellenkező esetben ugyanis azt érezheti, hogy szégyellnivalód vagy takargatnivalód van!
  • Felejtsd el rossz tulajdonságaidat! Ne babráld a hajad, ne rágd a körmöd, és ne mozgasd idegesen a lábad!

Fogadtasd el magad!

Semmit sem lehet eladni, ha nincs rá vevő. Képzeld csak magad egy pillanatra az érdeklődő helyébe, és kérdezd meg magadtól: melyek azok a tulajdonságaid, szakértelmed, amelyek a leginkább eladhatók!

Minthogy valamiféleképpen mindig önmagad eladásán fáradozol, ne hagyd, hogy csupán egy legyél a sok közül! Ehhez arra is szükség van, hogy ügyelj a csomagolásra is, hiszen az az ideális, ha a tartalom és a külső csomagolás is összhangban van. Ezért fontos, hogy mikor és hol viselsz egy adott ruhát! Ráadásul semmi sem változik olyan gyorsan, mint a divat, a stílus azonban az egyéni ízlés kérdése is.

Minden az első 5 percen múlik!

Az első öt percben csaknem minden eldől. Bizonyára te is jártál már úgy, hogy beléptél egy emberekkel zsúfolt terembe, és néhány perc melegedés után nézegetni kezdted az embereket. Ilyenkor észrevehetted, hogy már rövid idő után pontosan megérezted, hogy ki az a néhány ember a sok közül, akik valamilyen szempontból fontosak lehetnek számodra, vagy éppen ellenkezőleg: utálatos vagy ellenszenves benyomást keltenek, valamiért mégis oda kell figyelni rájuk. Az első percek tehát döntő fontosságúak, ám az első benyomásra is hatással lehetsz, ha kihasználod a képességeidet, például szerepjátszással. A jó benyomás érdekében ugyanis a legtöbb ember szerepet játszik - ki jól, ki kevésbé. De mi tesz valakit hatásos szerepjátszóvá? Az, hogy - akárcsak egy profi színész - pontosan tisztában van azzal, amit a másik fél elvár, továbbá azzal, hogy hogyan születnek az ítéletek, és milyen következményekkel számolhat az adott szituációban.

A másik ember megértéséhez empátia és jól fejlett kommunikációs technikák szükségesek. Ezek fejlesztésére, csiszolására sokféle gyakorlati módszert dolgoztak ki, ezek nagy része ma már nálunk is elérhető kommunikációs tréningek, pszichodráma, személyes imázstanfolyamok és karriertréningek formájában.

a úgy érzed, hogy rendszeresen a személyes beszélgetés az, amin elakadsz, akkor önsajnálat helyett vegyél részt egy olyan tanfolyamon, ahol az említett készségeidet javíthatod. Megéri a befektetés!

Önbizalomnövelő tippek
  • Határozd el, hogy nem vállalsz olyan szerepet, amelybe belekényszerítenek!
  • Legyél olyan, amilyen lenni szeretnél, de csak azért, mert te akarod!
  • Legyél olyan, amilyenné válni szeretnél, és ne tágíts attól! Olyan célokat tűzz ki, amelyek fontosak számodra!
  • Írd fel egy kártyára: "Ha meg kell lennie, akkor úgy legyen, ahogy én akarom." Olvasd el minden nap, hogy ezzel is növelhesd az önbizalmad!
  • Minden reggel mondd el magadban: "Imádok élni!" Ismételd el háromszor, mosolyogj, és élvezd, hogy minden nap egy újabb kihívás!
Ha szívesen olvasnál további ötleteket arra vonatkozóan, hogy hogyan kezeld a különböző munkahelyi konfliktusokat, vagy hogy hogyan válhatsz még sikeresebbé, akkor látogass el az InforMed oldalára! Kattints ide!
Ezt is szeretjük