Matolcsy, az egykulcsos és a libidó
A miniszter legjobb mondatai
A nemzetgazdasági miniszter felszólalásai mindig érdekesek. Sokszor talán túlzottan azok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter alkalmasságát már sokan megkérdőjelezték, Orbán Viktor azonban szemmel láthatóan bízik benne, és az is tény, hogy a miniszter vidám színfolt a politikai életben.

Matolcsy György, MTI-fotó: Kovács Tamás

A politikus, aki érveléseibe olykor már-már népmesei elemeket is belesző, a mémek kiapadhatatlan forrása. Az idei évben elhangzott legjobb mondatait szedtük most össze.

Az akcióterv, ami átüti a vasbetont

A kormány által kidolgozott munkahelyvédelmi akciótervet méltatta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a parlamentben idén szeptemberben. A csomag szerinte több százezer munkahelyet fog teremteni amellett, hogy másfélmillió munkahelyet őriz majd meg, és meglesz a fedezete a 300 milliárd forintosra taksált projektnek, hiába is kételkedik abban mindenki más a kormányon kívül - jelezte a tárcavezető az MTI szerint.

Matolcsy nemcsak arról biztosította az újságírókat, hogy a 2013. évi költségvetés a szükséges 300 milliárdos forrást odateszi a program mögé, de - ha valaki nem érezte volna át, mekkora lehetőségeket rejtenek a program részletei - Matolcsy azt is elmondta, a munkaerőpiacon működő szervezetek egyöntetű visszajelzése szerint ezek olyan célzott és olyan mértékű támogatások, kedvezmények, ösztönzések, amelyek "átütik a vasbetont, átütik a tetőt". Csak aztán nehogy beázzunk majd.

Matolcsy tudja, hogy kilenc hónapra születnek a gyerekek

Január végén Matolcsy György arról beszélt a parlamentben, milyen kedvező hatásai vannak az - egyébként sokat vitatott - egykulcsos adónak. A miniszter többek között megemlítette azt is, hogy az egykulcsos adónak hála nőtt a magyarok családalapítási kedve, máris emelkedni kezdett a népességszaporulat.

Amikor képviselőtársa, az MSZP-s Szekeres Imre felhívta a figyelmét arra, hogy a gyermekek többnyire a fogantatás után kilenc hónappal születnek, tehát kissé elhamarkodott dolog a 2011. második félévi születési adatokból messzemenő következtetést levonni, Matolcsy rákontrázott.

A gazdasági miniszter megköszönte a tájékoztatást, de azonnal hozzá is tette: ő is tudja, hány hónapra születik a gyerek, hiszen neki is van kettő. Ugyanakkor azt mondta, az egykulcsos adónak már az ígérete is megmozgatta a magyar férfiak és nők fantáziáját, és már ettől beindult a gyermeknemzési kedv.

Nem logikus, de működik

Matolcsy György május közepén írt véleményében, melyet a Heti Válasz közölt, elismerte, a kormány lépései talán nem tűnnek logikusnak, de "ma már kimondhatjuk: működik".

Matolcsy ez után még hosszasan fejtegeti, hogy az újításhoz a bal agyféltekére és kreativitásra van szükség, az új dolgok születése pedig fájdalmas, ámde szükséges.

Aggodalomra azonban nincs ok, Magyarország egyszer fent, egyszer lent helyzete kedvez a kreatív gondolatok és megoldások születésének, miként a bipoláris betegek - akiknél szintén egyik pillanatról másikra változik a kedélyállapot - is többnyire kreatívak. Reméljük, erről megkérdezett egy orvost is.

Járai már nem a barátja

Miután Járai Zsigmond volt jegybankelnök egy nyilatkozatában azt mondta, hogy Matolcsy elhasználódott, a nemzetgazdasági miniszter, aki szintén szívesen használ szóképeket és hasonlatokat, gyorsan ki is adott egy közleményt, amiben Járait volt barátjának nevezi.

A közlemény végén Matolcsy hozzátette: "Járai Zsigmondot egyébként szívesen látom egy beszélgetésre miniszteri dolgozószobámban, a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épületében, hogy személyesen is meggyőződhessen arról, kitűnő szellemi és fizikai állapotnak örvendek".

Ezt is szeretjük