A 3 legjobb zeneletöltő oldal
Legálisan
Nem szívesen költesz ezreket CD-re, ezért inkább az interneten szerzed be kedvenc zenéidet? Miért ne tennéd mindezt legálisan, ráadásul ingyen?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akármennyire is jobban szól, és jobban néz ki az eredeti, a CD-k piaca hanyatlik, ráadásul nem is lassan. Hiszen kinek van szíve ezreket kiadni egy-egy albumért, miközben a pénztárcájában egyre kevesebb van?

Érthető, ha ilyenkor az ember az internet elé ül, és egyszerűen letölti kedvenc előadója albumát - ingyen. Ám ezzel az internetező nemcsak törvényt sért, hanem kedvenc előadóját is lehetetlen helyzetbe hozza, akinek ezáltal egyetlen befektetett forintja, vagy dollárja sem térül meg.

Az internetes zeneletöltés azonban megállíthatatlan. Mindezt ráadásul számos zenekar és kiadó is belátta, amelynek köszönhetően ma már több olyan oldal érhető el az interneten, ahonnan ingyenesen és legálisan lehet letölteni. Hogy mi a titok? Többnyire az ingyen letölthető dalok elejére beépített reklám, melyből az előadók is profitálhatnak. Bár a kezdeményezés még gyerekcipőben jár, érdemes figyelemmel követni.

Nosztalgia reklámmal, legálisan és ingyen: WE7.com

Az említett kezdeményezés egyik élenjárója a brit WE7.com, amely 2007 májusában indult - akkor még csak harminc dallal. Az oldal azonban azóta kinőtte a gyerekcipőt, és ma már több milliós letöltéssel büszkélkedhet. Bár a kínálat első látásra nem éppen a hazai ízlésnek megfelelő, ha kedveled az elmúlt egy-két évtized zenéit, és hajlandó vagy a feltörekvő, Magyarországon még kevésbé ismert, de tehetséges előadókkal is megismerkedni - az oldal elsődleges célja ugyanis éppen a kevésbé ismert előadók bemutatása -, akkor érdemes ellátogatnod a WE7.com-ra. A dalok között cím, előadó és album alapján válogathatsz, de ha nem tudod, hogy pontosan mit is keresel, akkor érdemes a zenei stílusok között böngészned, legyen a keresett zene jazz, hip-hop, blues, esetleg R&B, vagy éppen regaee.
Arra azonban számíts, hogy ha ingyen szeretnél hozzájutni a kiválasztott albumhoz, akkor a dalok elején némi reklámot is hallasz majd.

Ám a reklámok nem örök életűek: ha 28 nap után ismét rákeresel ugyanarra a dalra, akkor már reklám nélkül is lehetőséged nyílik letölteni azt. Ám ha egyáltalán nem vagy kíváncsi minderre, akkor még mindig ott a fizetős lehetőség

Kipróbáltuk!
A WE7.com-on a rövid regisztrációs kérdőív kitöltése után e-mailen keresztül aktiválhatod a regisztrációdat. Ezt követően pedig indulhat a böngészés, amelynek során bele is hallgathatsz a neked tetsző dalokba, mielőtt letöltenéd azokat. Az mp3 formátumú zenék bármelyik lejátszón hallgathatóak, ráadásul igen jó minőségben, az oldalra ugyanis csak bizonyos kritériumoknak megfelelő dalokat engednek fel.

Minden, amit csak szeretnél - majd: Qtrax

25 millió legálisan letölthető zene a legnagyobb előadókkal. Ezt ígéri a Qtrax, amely a hírek szerint a legnagyobb kiadókkal is leszerződött már, és szintén reklámokból tartaná fenn magát. Ám ezek csak az első hírek, a későbbiek szerint azonban a kiadók közül nem mindenki van benne az üzletben. És hogy múlt vagy jelen időt használjunk a Qtrax-ről szólva, most éppen nem tudni, az oldal ugyanis működik, a zenék letöltéséhez és meghallgatásához szükséges kliens letölthető - csak a zenék nem. Pedig ha működne, akkor az oldal tulajdonosa szerint reklámok nélküli dalokhoz juthatnának a felhasználók, a Qtrax ugyanis bannerek formájában tartalmazná a hirdetéseket.
És hogy hogyan működik - reméljük - hamarosan? A már említett, úgynevezett Songbird nevű lejátszó segítségével, amelyet a Qtrax oldaláról lehet letölteni, és amely Firefox alatt működik.

A Songbird-ön keresztül érhetők el a dalok, mellettük pedig az ígéretek szerint csengőhangok, videók és dalszövegek is.
A hírek szerint a dalokat nem lehet majd kiírni CD-re, ám hordozható lejátszókon hallgathatóak, de csak azokon, amelyek támogatják a WMA-formátumot. Ahhoz azonban, hogy a Songbird-ben tárolt zenék ne vesszenek el, 30 naponta mindenképpen szükséges lesz bejelentkezni az oldalra a kliens által.

Kipróbáltuk!
A Qtrax igazán ígéretes, és ha az embernek van ideje és türelme, akkor érdemes is figyelemmel követni, hátha egyszer elindul. Nekünk sikerült már letölteni a Songbird-öt, ami nemcsak ízléses design-nal, de használhatónak tűnő menükkel is rendelkezik, csak éppen regisztrálni nem sikerült még. Ezt ugyanis jelenleg még csak hat országból - U.S.A, Nagy-Britannia, Spanyolország, Olaszország, Hollandia, Belgium, Dánia és Svédország - lehet megtenni. Mi brit állampolgárként próbálkoztunk néhány napja, és még várjuk a visszaigazoló e-mailt. Hátha egyszer...

Reklám nélkül, olcsón: Songo.hu

Végül, de nem utolsósorban egy magyar zeneáruház, amely bár nem kínál ingyen letöltéseket, legálisan és igen jó minőségben teszi elérhetővé a dalokat - ráadásul olcsón.
A kínálat hatalmas, alig találni olyan előadót vagy albumot, ami ne szerepelne a Songo.hu-n. Ráadásul használható oldalról van szó: a regisztráció egyértelmű és gyors, a visszaigazoló e-mailben érkező linkre kattintva pedig pillanatok alatt aktiválható a regisztráció. Az oldalon ezek után műfajokra bontva és betű szerint kereshetsz az előadókra, az egyes dalokba pedig bele is lehet hallgatni. Ha pedig tetszik, egyszerűen a megfelelő feliratra kattintva máris letöltheted a WMA formátumú zenét.

A Qtrax-től eltérően azonban a letöltött fájlokat CD-re is kiírhatod, de akár az oldalon is hallgathatod: minden letöltött zeneszám ugyanis másolat formájában bekerül a profilod "Zenéim" menüpontjába, ahol bármikor meghallgathatod.

A dalok ára nagyjából 300 és 500 forint körül alakul, a fizetést pedig bankkártyával, sms-ben és átutalással is intézheted.

Kipróbáltuk!
Bár a Songo.hu nem kínál ingyen letöltési lehetőséget, érdemes böngészni rajta: az itt megvásárolt albumok ára még mindig olcsóbb, mintha ugyanazt az üzletben vennéd meg. A regisztráció tényleg egyszerű és tényleg gyors, a zenék minősége pedig kifogástalan. Az oldal használható, igényes, átlátható, ráadásul tényleg hatalmas kínálattal rendelkezik. Egyszóval: mi szeretjük.
Ezt is szeretjük