-28,1°C fokot mértek a magyar településen: évek óta nem volt ilyen hideg a tél
Az ezredforduló óta a második leghidegebb volt az elmúlt tél.

nagykep?cikkid=170559&kep=tel-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemcsak a január, az egész téli évszak hidegebb volt a szokásosnál, pedig az utolsó téli hónap mintegy 2°C-kal melegebb volt, mint egy átlagos február - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott elemzéséből. Az ezredforduló óta a második leghidegebb volt az elmúlt tél.

Mint korábbi elemzésükben is kifejtették: több mint 30 éve nem volt ilyen hideg január Magyarországon, sok helyen több mint 30 éves hidegrekordok dőltek meg. Az 1901-től tekintett rangsorban pedig a tizedik leghidegebb volt a 2017-es január havi országos átlaghőmérséklet.

Meleg december, hideg január

A teljes évszakot tekintve az elmúlt tél hidegebb volt a szokásosnál. Az évszak középhőmérséklete országos átlagban -1,45°C, ami, mint kiemelték, jelentős negatív anomália az 1981-2010 közötti 0°C körüli normálértékhez viszonyítva. Az ezredforduló óta csak a 2002-2003-as tél volt hidegebb. Akkor az évszak középhőmérséklete -3°C volt, ami jóval elmarad az ideitől.

A tél első hónapja, a december országos átlagban 1,1°C-kal volt hidegebb a normálnál. Leginkább a Dráva mentén és az ország északkeleti részén maradt el a hőmérséklet a sokévi átlagtól: ezeken a területeken 2-3°C-kal is hidegebb volt a december.

A január igen komoly hideghullámmal kezdődött. Január 5-én viharos északi széllel sarkvidéki eredetű hideg légtömeg tört be az országba, és csak január 12-től enyhült kissé a tél szorítása. Egy hullámzó frontrendszer nyomán sokfelé havazott akkor, keleten, északkeleten és jellemzően a hegyvidékeken alakult ki vastagabb hótakaró. Majd ismét komoly lehűlés következett.

Országos átlagban csupán két napon emelkedett a sokévi átlag fölé a középhőmérséklet. A január átlaghőmérséklet -5,9°C volt, ami csaknem 5°C-kal marad el a normáltól. Ezzel a tizedik leghidegebb január volt az idei 1901 óta. 1985 óta nem tapasztaltunk ilyen hideg januárt Magyarországon.

Kiemelték: "az idei zord január is bizonyítja, hogy a Kárpát-medence térségében az éghajlat változékonyságból adódóan a melegedő tendencia mellett is előfordulhatnak az átlagostól lényegesen eltérő, szélsőséges időjárási viszonyok". A február meglehetősen enyhének adódott, az ilyenkor szokásosnál mintegy 2°C-kal volt melegebb.

-28,1°C volt a leghidegebb

Az egész tél során a legalacsonyabb hőmérsékletet, -28,1°C-ot január 8-án mérték a Pest megyei Tésán. Az évszak legmagasabb hőmérsékletét, -21,6°C-ot február 28-án regisztrálták Kiszomboron, és ezzel új napi országos maximumhőmérsékleti rekord is született. Kitértek arra is, hogy a decembert leginkább a borús, párás, ködös időjárás jellemezte, csupán ködszitálás, zúzmarás köd eredményezett némi csapadékot.

A tél első hónapja 1901 óta a második legszárazabb december volt. A rendkívül száraz december után januárban javultak a csapadékviszonyok, az ország nagy részén 20-35 milliméter közötti csapadék hullott. A Mecsekben és a Kisalföldön viszont maradt a csapadékhiány. A legtöbb csapadék az Északi-középhegységben és annak déli előterében hullott főként hó formájában.

A legnagyobb hóvastagságot, 43 centimétert Kékestetőn mérték január 15-én. A tél utolsó hónapját már enyhébb és csapadékosabb időjárás jellemezte.
A három hónap csapadékösszege az előzetes adatok szerint országos átlagban 64,2 milliméternek adódott, ami az 1981-2010 közötti téli átlagos mennyiségnek csupán 58%-a, és ezzel a 11. legszárazabb télnek adódott a mérések kezdete óta - olvasható a meteorológiai szolgálat elemzésében.

Ezt is szeretjük