Kiderült, hol a legbiztonságosabb az élet az országban: a legélhetőbb járásokat listázták

Az elemzésben egyebek mellett olyan szempontok szerepeltek, mint az oktatás, az egészségügy, a kultúra és a lakóingatlanok megfizethetősége.

Legélhetőbb járások Magyarországon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Továbbra is Budapest a legélhetőbb település Magyarországon, derül ki egy friss elemzésből. A részmutatók ugyanakkor vegyes képet mutatnak, biztonság tekintetében például nem szerepel előkelő helyen a főváros. 

A Takarék Jelzálogbank arra a kérdésre kereste a választ, hogy milyen lehetőségeket biztosítanak az ország egyes részei az ott élőknek. Ehhez olyan szempontokat vizsgáltak, mint az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a bűnözés, a munkaerőpiac, a vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége. 

Ezek a legélhetőbb járások Magyarországon

Az elemzésből kiderül, hogy míg Kelet-Magyarországon könnyebb lakáshoz jutni, az ország nyugati része általánosságban véve kedvezőbb lehetőségeket kínál az oktatás, a kultúra, a vásárlás és a munkaerőpiac tekintetében. Ezek a szempontok jelentősen befolyásolják a lakáspiaci keresletet. Az ingatlanokat nézve a Balaton és vidéke, valamint a főváros és környéke a legdrágább.

Továbbra is Budapest a legélhetőbb, a fővárost Pilisvörösvár és környéke, Veszprém és környéke, valamint Debrecen és környéke követi. A Bólyi járás az ötödik, Tata és környéke a tizedik. Újonnan került be az első tíz közé Mórahalom, Érd, Kisbér és Pécsvárad.

A legalacsonyabb élhetőségi pontszámokat Északkelet-Magyarország járásai kapták, az utolsó három helyet a Szikszói, a Kunhegyesi és az Encsi járások foglalják el. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

A listán Budapest vezet az egészségügy, az oktatás, a kultúra és a vásárlási lehetőségek tekintetében, a legbiztonságosabbnak azonban Pilisvörösvár, Mórahalom, illetve Szarvas és környéke bizonyult, a főváros ebben a kategóriában csak a 162. 

A megyeszékhelyeket is rangsorolták

A szakértők rangsorolták a legélhetőbb megyeszékhelyeket is, itt szintén Budapesté a vezető szerep, utána viszonylag nagy lemaradással Veszprém, majd Győr következik. A tavaly még 12. Debrecen a negyedik helyre lépett elő. A legrosszabb helyezéseket Kecskemét, Salgótarján és Békéscsaba érte el. Az egyes részmutatók a megyeszékhelyek esetében némiképp árnyalják a képet, az oktatásban Győr, a biztonságban Debrecen az első, az egészségügyi mutató pedig Szekszárdon a legjobb. 

Fontos hír a csokosoknak

Módosulnak az új lakások építéséhez és vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról és a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló rendeletek a Magyar Közlönyben megjelent, október elsejétől hatályos rendelet miatt. 

Fontos hír a csokosoknak: így módosul a büntetőkamat

Megváltoztatja a kormány a csokhoz kapcsolódó büntetőkamatokat.

Elolvasom

(Kiemelt kép: Pilisvörösvári vasútállomás. Forrás: MTI/Máthé Zoltán. Cikken belüli kép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük