Betelt a pohár az orvosoknál

Leállhat az egészségügy

Ha nem változik a helyzet, akkor több ezer orvos adja be a felmondását. Év végéig van ideje a kormánynak.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Világgazdaság információi szerint több ezer orvos tette borítékba felmondólevelét, és ha a 2012-es költségvetés sem számol az ágazat forráshiányának pótlásával, december 31-én átadják azt a munkáltatóknak. Az illetékes államtitkár egyelőre hallgat.

Betelt a pohár az orvosoknál, a fiatal rezidensek és az orvoskar gerincét adó középkorú szakorvosi kar doktorai közül ezrek helyezték letétbe felmondólevelüket, amit év végén át is adnak, ha nem történik változás az ágazatban.

Az orvosok strukturális és morális megújulást, kezdőként 200 ezres, szakorvosként 300 ezres fizetést szeretnének. A Magyar Rezidens Szövetség honlapja szerint ma egy orvos nettó 80 ezer forintot keres. Az átlagbér Magyarországon nettó 137 ezer forint. Ennél a varrónők, valamint a mezőgazdaságban és az építőiparban dolgozók is többet kapnak havonta.

Összeomolhat a betegellátás

Az orvosok nemcsak saját bérezésük miatt aggódnak, hangsúlyozzák azt is: a kormányzat tervei miatt az egész ágazat veszélybe kerül. Az elmúlt évek 236 milliárdos forráskivonását most újabb 120 követné, ami padlóra küldheti a betegellátást - írja a Világgazdaság.

Probléma továbbá, hogy ha nem sikerül megfordítani az orvosok elvándorlásának tendenciáját, már jövőre sem lesz elég szakember, 2013 végére pedig akkora lehet a hiány, hogy működésképtelenné válik az egészségügy.

Szócska Miklós elfoglalt

Megkerestük Szócska Miklós egészségügyi államtitkárt, hogy tudják-e teljesíteni az orvosok követeléseit, és ha nem, akkor milyen ötleteik vannak a problémák megoldására.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól azt a választ kaptuk, Szócska Miklós most nem tud nyilatkozni a témában, mert egy több napos konferencián vesz részt.

Ezt is szeretjük