Lázár János miért nem a menzákra fókuszál? Katasztrofális a közétkeztetés
Lázár a gyorséttermekre figyel, de a menza sem egészséges.

Ez is érdekelhet

Európa legnagyobb interaktív vasúti élményparkja (x)

Már ne a barna szószt keressük! - Ismerd meg Németország kulináris különlegességeit! (x)

Szünidei élményhegység - Aktivitás mindenkinek a nyári Magas-Tátrában. (x)

Nyaralj korlátok nélkül! (x)

beauty and style

Ő az egyik leggyönyörűbb modell 70 felett: sugárzóbb, mint fiatalon »

Ez lesz az egyik legdivatosabb szín ősszel: több tervező is választotta »

Gyönyörű esküvői ruhák őszre: 3 stílus, ami nagyon divatos lesz »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője törvényben szabályozná a gyorséttermek kínálatát, arra kötelezve az éttermeket, hogy kevesebb zsírt használjanak az ételek elkészítéséhez. Mindeközben a közétkeztetés hazánkban katasztrofális, az ételek sem mennyiségi, sem minőségi szempontból nem felelnek meg az egészséges táplálkozás követelményeinek.

A hamburgeradó után újabb ötlet merült fel az egészséges táplálkozás elősegítésére. Lázár János törvénymódosító javaslatot nyújtana be, amelyben például kötelezően csökkentenék a transzzsír- vagy koleszterintartalmú zsiradék használatának lehetőségét.

- A cél elsősorban a gyermekek védelme, de szeretném elérni, hogy jó minőségű, az egészséget a lehető legkevésbé megterhelő ételek kerüljenek a hazánkban működő gyorséttermek, gyorsétteremláncok kínálatába - mondta Lázár János.

A Fidesz-frakció kérdésünkre, miszerint terveznek-e hasonlóan szigorú fellépést például a közétkeztetés területén, cikkünk megjelenéséig nem adott választ. Pedig szigorra e területen is szükség lenne, egy 2008-as és egy 2009-es felmérés szerint ugyanis az iskolai és az óvodai étkeztetés az egészséges táplálkozás követelményeinek nem felel meg.

Az óvodai felmérésből kiderül, napi friss zöldséget, gyümölcsöt csak a közétkeztetők fele tud biztosítani, az ételek sótartalma rendkívül nagy, a gyerekek túl kevés tejterméket kapnak, diétás étkezést pedig a közétkeztetők fele nem tudta biztosítani.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet egyébként már akkor sürgette a közétkeztetésre vonatkozó önálló rendelet megalkotását, amely tartalmazza a korcsoportonkénti előírásokat, a diétás étkeztetés előírásait, valamint ezek betartásának ellenőrzési szempontrendszerét a közétkeztetés teljes folyamatában. Kézzelfogható előrelépés ugyanakkor egyelőre nem történt az ügyben.

Helyi próbálkozások viszont akadtak, tavaly az ÁNTSZ programot indított Békésben az egészséges táplálkozás elterjesztéséért. Erre az ÁNTSZ régiós vizsgálata után került sor, amely során száz konyhát vizsgáltak meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy az iskolások étkeztetését alapjaiban meg kell változtatni, hiszen a helytelen táplálkozás később elhízáshoz, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz és egyéb érrendszeri betegségekhez vezethet.

A 2009-es vizsgálat például kimutatta, hogy az ajánlásokhoz képest majdnem hétszer annyi só kerül a gyermekek szervezetébe, ráadásul ritkán kapnak a gyermekek friss gyümölcsöt és zöldséget.

Az ÁNTSZ ezért Kondoroson, a helyi csárda közreműködésével egy mintaprogramot indított májusban, amelynek célja, hogy a helyi közétkeztetésért felelős csárda konyhája olyan menüsort állítson össze a nagyközség gyermekei számára, amely az egészséges táplálkozást segíti elő.

A csárda májusban átírta a korábbi menüt, így már megjelentek olyan ételek, például halak, baromfitermékek, friss gyümölcsök és zöldségek is az iskolai menzákon, amelyek korábban nem szerepeltek az étlapon.

Ezt is szeretjük