Ijesztően jók a megérzéseid? Van reális magyarázat a látnokságra

A jó megérzések nem feltétlenül utalnak látnoki képességekre.

Látnokság
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A boszorkányokat üldözték és megégették a középkorban, a mesékben a banyák gonoszsága miatt kell annyi bonyodalmat átélni a főszereplőknek: a jósok és látók megítélése a lehető legritkábban volt pozitív.

Látnokok nemcsak a mesékben vagy a régmúltban voltak. Sokakkal, hétköznapi emberekkel is előfordul, hogy előre sejtetik a jövőt. Például, hogy mi lesz a következménye egy eseménynek, vagy előre tudják, milyen végkifejletre számítsanak.

Ma már tudjuk, nem boszorkányság az ilyesmi

Az ősi időkben a látnokok és jósok a közösség legfontosabb tagjai voltak: intuícióik alapján koordinálták a törzsek életét, a komoly döntéseket is rájuk hagyták, azonban a középkorra az emberek szemében rossz oldal képviselői lettek. Üldözések és súlyos büntetések sújtották a boszorkánynak kikiáltottakat.

Napjainkra szerencsére a civilizált országokban már nem kell tartanunk az ilyen megtorlásoktól. Ma a látnokság inkább érdekes vagy sokak számára megmosolyogtató, semmint elítélendő tulajdonság.

Van reális magyarázat

A látnokság egyesek szerint nem is létező dolog, csupán véletlenek sora, mások pedig, akik valamelyest hisznek ebben, úgy tartják, ebben nincs is semmi furcsa. Szerintük, akik megjósolnak dolgokat, távolról sem rendelkeznek látnoki képességekkel, csupán külső körülmények vagy események alapján sejtenek meg dolgokat, vagy tesznek logikus következtetéseket. Nem is gondolnánk, de egészen apró tapasztalatok befolyásolják, hogy következtetéseink helyesek lesznek-e, akár észrevétlenül is.

Ha pedig előre tudtuk, mi lesz egy pillanat múlva, előfordulhat, hogy a szemünk gyorsabb volt, mint az agyunk: lehetséges, hogy az apró árulkodó részletet a szemünkkel már észrevettük, csak agyunkban nem tudatosítottuk. Minél fáradtabb az agy, annál gyakoribb, hogy az észlelést követi a felismerés, nem pedig párhuzamosan kötjük össze az információkat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Jogos a kérdés: ha valóban annyi valódi látnok lenne a világon, ahányan annak tartják magukat, miért nem viszik el hetente az ötös lottó főnyereményét? Valóban nem egy természetfeletti, különleges képesség ez, sokkal inkább azoknak adatik meg, akik nyitottak, és hajlandóak erőt, időt és energiát fordítani arra, hogy odafigyeljenek megérzéseikre.

Természetesen akadnak olyanok is, akik túldimenzionálják megérzéseiket, és önmagukat egyfajta kiválasztottként mutatják be: ezáltal, sajnos, inkább nevetségessé válnak, mint valódi látnokká. A megérzésekre hagyatkozni is csak úgy érdemes, ha józan ítélőképesség is társul ehhez.

Egy rejtélyes ősi templom


A világ megmagyarázhatatlan dolgai közt a látnokság is előkelő helyen szerepel, de ettől a templomtól egyszerre futkos a hátunkon a hideg, és próbálunk küllemére magyarázatot találni.

Szürreális az ősi templom: több mint 200 mosolygó arcot építettek bele

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük