5+1 tipp, hogy sokáig bírja a laptop akkumulátora: az sem mindegy, milyen töltöttségi szinten tartod

A laptop akkumulátorának kímélése érdekében tartsd be ezeket a szabályokat.

A laptopakkumulátor kímélése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hiába vannak már kis méretű, könnyen hordozható, elegáns laptopok, sok esetben a készülék töltése és a táskába gyömöszölt töltőadapter okoz fejfájást. Ha az ember állandóan mozgásban van, biztosan éri olyan élmény, hogy egy kávézóban éppen a legfontosabb e-mail vagy meeting közepén kell konnektor után néznie. Az LG szakértői most elmondják, hogyan kerülhetők el ezek a kellemetlen helyzetek, és hogyan óvható meg a laptop akkumulátorának állapota hosszú távon is.

Használd az energiatakarékos módot!

Amikor adapter nélkül használod a laptopot, a jobb alsó sarokban mindig megnézheted, hány százalékon áll a készülék töltöttségi szintje. Az általában elemet ábrázoló ikonra kattintva egyetlen mozdulattal bekapcsolhatod az energiatakarékos módot, ami - ha éppen nem online játékot játszol, csak e-mailezel - nem fog érzékelhető teljesítménycsökkenést okozni, viszont nagyban meghosszabbítja az akkumulátoridőt.

Ne várd meg, amíg elsötétül a kép!

Sokan hajlamosak az utolsó pillanatig halogatni a laptop áramforráshoz csatlakoztatását, és megvárják, amíg a gép magától kapcsol ki. Ez azonban nem tesz jót az akkumulátornak, érdemes lehetőség szerint már akkor töltőre raknunk a készüléket, ha 20% alá csökkent a töltöttségi szint. Ez meghosszabbítja az akkumulátor élettartamát, mivel az alacsony töltéssel történő használat megterhelő a gépnek, és végül csökkenti az aksi töltési kapacitását.

Óvd az extrém körülményektől!

Figyelj arra, hogy laptopodat ne használd túl meleg vagy túl hideg környezetben. Az extrém külső hőmérséklet ugyanis keményebb munkára kényszeríti a számítógépet, ami gyorsabban lemeríti az akkumulátort. Ne tedd tehát közvetlenül radiátor mellé vagy a napra, illetve ne vedd elő a hideg őszi estéken egy teraszon a készüléket, hiszen ez hosszú távon kárt tehet az aksijában, lerövidítve annak élettartamát.

Ne tartsd folyamatosan áram alatt!

Míg a felhasználók egy része mindig teljesen lemeríti a számítógépét, sokan inkább arra hajlamosak, hogy állandóan bedugva használják azt. A készülék akkumulátorának azonban az sem tesz jót, ha folyamatosan 100%-ra töltöd: a legjobb, ha inkább többször kihúzod, majd bedugod a kábelt, mindig 20 és 80 százalék között tartva a töltöttséget. Ugyanez igaz a ki- és bekapcsolásra is: ne hagyd folyamatosan alvó állapotban a notebookot, inkább kapcsold ki!

Vedd le a fényerőt!

Az esetek többségében egyáltalán nincs szükség arra, hogy teljes fényerőn használd a laptopot, sokan mégis hajlamosak megfeledkezni arról, hogy sötétebbre is vehetnék a képernyőt. Ha az a cél, hogy a laptop minél lassabban merüljön le, érdemes élni ezzel a funkcióval, hiszen többek közt a képernyő meríti a legjobban a gépet. Nem árt továbbá beállítani azt is, hogy ha bizonyos ideig nem nyúlsz a billentyűzethez, automatikusan sötétedjen el a kijelző: ezzel hosszú perceket nyerhetsz nap közben a munkához.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

+1: Már a vásárlásnál gondolj az akkumulátoridőre!

Ha tudod magadról, hogy mozgalmas életet élsz, már a laptop kiválasztásakor gondolj az akkumulátoridőre. Jó ötlet legalább 60Wh-s és 5000 mAh-s egységgel felszerelt gépet választani, ha legalább hatórányi biztonságos munkaidőre vágysz. Vannak már olyan készülékek, amik ebből a szempontból is kiugróak, egyes laptopok például 19,5 óra akkumulátor-üzemidőt garantálnak 80Wh-s egységükkel, ami azt jelenti, hogy egy egész napos munkához sem lesz szükség a töltőadapterre.

Fotók: Getty Images

Képeken a technikai zsenik 6 áldozata

A tech-support munkakörben dolgozók időnként egészen hajmeresztő problémákkal szembesülnek. A következő képeket ők osztották meg.

Szivargyújtót dugott a számítógépbe, nem értette, mi a baj: képeken a technikai zsenik 6 áldozata

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük