Tisztának és sértetlennek hitték a lakatlan hegyvidéket, de aggasztó dolog derült ki róla
Az eddig védettnek hitt hegyvidéki területekre is eljutnak a szálló műanyagrészecskék.

pireneusok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A műanyagszennyezéstől eddig védettnek hitt, lakatlan hegyvidéki területekre is eljutnak a szél és csapadék által szállított mikroműanyagok - állapította meg egy skót és francia szakemberekből álló kutatócsoport, mely a Pireneusok egy több mint 1500 méter magasan lévő meteorológiai állomásánál végzett vizsgálatokat.

A Nature Geoscience című folyóiratban publikált tanulmány készítői 2017-2018 folyamán öt hónapon át vizsgálták a Spanyolország és Franciaország közötti természetes határt képező magashegységben lévő állomás környékét, és megállapították, hogy naponta átlagosan 365 apró műanyagrészecske rakódott le a terület minden egyes négyzetméterén - írja a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A kutatók két megfigyelőkészüléket használtak, hogy azok egymástól függetlenül mérjék fel a mikroműanyagok koncentrációját a területen, mely a legközelebbi falutól hét, a legközelebbi várostól, Toulouse-tól pedig több mint 100 kilométerre fekszik. A szakemberek döntően a 10 és 150 mikrométer átmérőjű műanyagrészecskékre fókuszálták a vizsgálatukat. Összehasonlításképpen, egy emberi hajszál átlagosan nagyjából 70 mikrométer széles.

A délnyugat-franciaországi Toulouse-ban működő EcoLab munkatársa, Deonie Allen szerint a tanulmány legfőbb megállapítása, hogy a mikroműanyagok - lévén, hogy a szél, a hó és az eső elszállítja őket a távoli hegyvidékekre, ahol aztán lerakódnak - légköri szennyezőanyagoknak számítanak. A kutatók ugyan megállapították a műanyagok típusát, ám azt, hogy pontosan honnan érkeztek, vagy mekkora távolságot tettek meg, nem sikerült kideríteniük.

A cikk az ajánló után folytatódik

A légáramlatok elemzése alapján azonban úgy vélik, hogy a műanyagrészecskék egy része legkevesebb 100 kilométerről érkezhetett. - A jelentős helyi műanyaghulladék-források hiánya miatt azonban, feltehetőleg messzebbről származnak - jegyezte meg Allen. Megdöbbentette a kutatókat, hogy a meteorológiai állomásnál megállapított mikroműanyag-koncentráció egyenértékű a Párizshoz és a dél-kínai iparvároshoz, Tungkuanhoz hasonló nagyvárosokban kimutatott értékkel.

Fotók: Getty Images.

Zseniális, mire cserélték a műanyag zacskót a szupermarketekben

Napjainkban, amikor a környezetszennyezés sosem látott mértékeket öltött, az első számú társadalmi kérdések között szerepel a műanyagtermelés és -használat visszaszorítása. Ebben az apró, személyes lépéseknek ugyanakkora hasznuk van, mint a nagyobb méretű, több emberre ható, akár globális akcióknak.

Ezt is szeretjük