Így juthatsz olcsó hitelhez
A már meglévő kölcsönödet is kiválthatod
Most érdemes lakást venni, de kedvezőtlen hiteledet is kiválthatod egy jó döntéssel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma már érdemesebb piaci lakáshitelt felvenni, hiszen alacsonyabb kamattal bír, mint a támogatott.

Annak is hasznos lehet egy kedvezményes törlesztésű forintalapú hitel, aki éppen devizaalapút törleszt, és sem perelni nem kíván, sem a törvényhozásra nem vár.

Újra érdemes lakáshitelt igényelni

Most érdemes igazán lakáshitelt felvenni. A 20 évre felvett lakáskölcsönöknek a teljes hiteldíjmutatója - THM - akár 5%-os is lehet, de 7%-nál már sehol sem kúszik feljebb. Ez a devizaalapú hitelek válság előtti szintjéhez hasonlítható mélység.

A támogatott kölcsönök kamata ugyanakkor nem mehet 6% alá. Megnéztünk néhány ajánlatot, és arra jutottunk, hogy a legtöbb helyen átlagban 7%-os THM-mel kínálják az államilag támogatott hiteleket. Bár tény, az ilyen típusú hiteleknél öt évre rögzítik a kamatot, ami ad némi biztonságot és tervezhetőséget.

Úgy tűnik, az alacsony kamatok feledtetik a válság okozta, hitelekkel szembeni fenntartásokat. Egyre többen élnek a lehetőségekkel, és megnőtt a hitelfelvételi kedv.

A Világgazdaság a jegybankra hivatkozva arról számol be, hogy idén közel harmadával több hitelt folyósítottak, mint a tavalyi évben.

Meglévő hiteledet is kiválthatod

Nem önmagában való folyamatról beszélünk, az ingatlanpiaci lelkesedés is megnőtt. A Portfolio.hu kutatásából kiderül, az ingatlanok árai már elérték a mélypontot, egyes helyeken pedig már egy enyhe emelkedés is tapasztalható. Úgy tűnik tehát, hogy lassan kikecmereg a piac a válságból. A kedvezményes feltételek mellett igénybe vehető hiteleknek akkor is érdemes utánanézned, ha éppen most is tartozást fizetsz. Ha devizahiteled van, azt átválthatod forintalapúra, hiszen a frankhitelek kamatai sehol sem mennek 6-7% alá.

Hazánk vezetése Keletről remél pénzt a gazdaság talpra állításához. Ez viszont kínos pillanatokat hozhat:

A kormányra még várni kell

Mint beszámoltunk róla, a Kúria hétfői döntésével megnyitotta az utat a devizahitelesek kormányzati megmentése felé. Ha azonban nincs kedved bíróságra menni, még akár több hónapot is várathat magára a megoldás. A parlament egyes hírek szerint csak ősszel hoz törvényt az ügyben. Így pedig felértékelődhet az imént említett megoldás.

A váltáson érdemes elgondolkodni akkor is, ha esetleg túl magasnak találod jelenlegi forintalapú jelzáloghiteledet. Bár ez a típusú váltás nem túl gyakori, a jelenlegi kamatoknál az új hitelek csak jobb feltételeket nyújtanak. A THM egy jól sikerült kiváltás esetén akár a felére is csökkenhet, ami nem kis spórolást jelent.

Mint korábban írtuk, sokat segíthet az otthonhoz jutásban, hogy ez év elejétől a munkáltató is kiveheti a részét a dolgozó hiteltörlesztéséből. A támogatás havi összege akár a 80 ezer forintot is meghaladhatja, ami hatalmas segítség lehet.

Ezt is szeretjük