Már öt kutyafajtát is ismertek a jégkorszak után - Meglepő felfedezést tettek a kutatók
Több ezer évvel ezelőtt is már sokkal több kutyafajtát lehetett megkülönböztetni, mint ahogy azt elsőre gondolták.

régi-kutya1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már legalább öt kutyaféle létezett több mint 11 ezer évvel ezelőtt, közvetlenül a jégkorszak után - állapította meg egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport.

A londoni Francis Crick Intézet, az Oxfordi Egyetem és a Bécsi Egyetem kutatói, valamint több mint tíz ország régészei által készített tanulmány a Science című tudományos folyóiratban jelent meg.

A kutyafajták már azelőtt megjelentek, hogy bármilyen más állatot háziasítottak

A szakemberek a mai Európa, Közel-Kelet és Szibéria területén élt 27 kutyától, köztük csaknem 11 ezer évvel ezelőtt élt ebektől származó ősi DNS-t szekvenálták. Az eredmények szerint közvetlenül a jégkorszak után és azelőtt, hogy bármely más állatot háziasítottak volna, már legalább öt genetikailag különböző kutyaféle létezett, ezekből nőttek ki a közel-keleti, észak-európai, szibériai, új-guineai és amerikai populációk.

régi-kutya2
Fotó: hackisan / Getty Images Hungary

A tanulmány szerint tehát a világ különböző részein élő kutyák körében megfigyelhető sokszínűség abba az időszakba nyúlik vissza, amikor még minden ember vadászó-gyűjtögető életmódot folytatott.

- Az utcákon ma sétáló kutyák közötti különbségek egy része a jégkorszakig nyúlik vissza. A korszak végére a kutyák már széles körben elterjedtek az északi féltekén - mondta Pontus Skoglund, a Francis Crick Intézet munkatársa. A kutatók kimutatták, hogy az elmúlt tízezer évben a korai kutyafélék keveredtek, és megjelentek a ma ismert kutyák.

A cikk az ajánló után folytatódik

A korai európai kutyákat például eredetileg sokszínűség jellemezte, a jelek szerint két nagyon különböző populációból származtak: az egyik a közel-keleti, a másik a szibériai kutyákkal állt rokonságban. Egy ponton azonban ez a sokszínűség eltűnt, és ma már nincs jelen az európai kutyákban.

Soványak és betegek voltak, de a szeretet sokat segített rajtuk - Előtte-utána fotókon a mentett kutyák

Szívszorító, de egyben gyönyörű fotókat mutattak a gazdik, akik megmentették egy kutya életét.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük