Magyar kutatók tesztelik a kutyák szótanulási képességét - Bárki megnézheti a versenyt
A kutyák szótanulási képességét vizsgálják az ELTE etológusai egy nemzetközi projektben.

border-collie-kutya
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ különböző pontjain élő hat border collie méri össze tudását az Eötvös Loránd Tudományegyetem - ELTE - etológusainak nemzetközi kutatási projektjében. Az élőben közvetített tudományos kísérletben a kutyák szótanulási képességét vizsgálják a kutatók.

A Genius Dog Challenge november 11-től december 16-ig tart, és hat szóértésben különösen tehetséges kutya méri össze tudását élő közvetítéseken - mondta el az MTI-nek Miklósi Ádám, az Etológia Tanszék vezetője.

6 border collie méri össze képességeit

Felidézte, hogy a megmérettetést megelőzően a tanszék munkatársai több mint két éven keresztül keresték a világban a kiemelkedő szóértéssel, szótanulási képességgel rendelkező kutyákat. A közösségi médiában közzétett felhívásra többen jelentkeztek, közülük az etológusok hat kutyát választottak ki, ezek mindegyike border collie, akik a világ különböző pontjain élnek. A projektben részt vevő kutyák egy része csaknem száz játék nevét ismeri.

A megmérettetésen Spanyolországból, Norvégiából, Magyarországról, Floridából, Brazíliából és Hollandiából származó kutyák vesznek részt. Az etológus szerint, bár a részt vevő, különleges tehetséggel rendelkező kutyák mindegyike border collie, nem csak ez a fajta kutya képes erre a feladatra. Az azonban megfigyelhető, hogy a border collie-knál gyakrabban jelenik meg ez a képesség. A vizsgálat egyebek mellett azt segít megérteni, hogy miben különböznek ezek a kutyák társaiktól.

A mezőny legfiatalabb versenyzője a magyar Max. A pásztorkutya kétéves korára több mint száz játék nevét tanulta meg. - Azok a kutyák, akik ilyen mértékben értik az emberi szavakat, nagyon ritkák és különlegesek. Tanulmányozásuk segíthet megérteni az emberi nyelv mechanizmusait is - magyarázta Miklósi Ádám, az ELTE Etológiai Tanszékének vezetője.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így zajlik a verseny

A versenyről elmondta, hogy a kihívás két szakaszban teszteli a kutyák tanulási képességeinek határát. Az első hét alatt a kutyáknak hat új játék nevét kell megtanulniuk. A második szakasz viszont kétszer olyan nehéz, mint az első, a kutyáknak egy hét áll a rendelkezésére, hogy 12 új játék nevét megtanulják. Az egyes szakaszok végén a kutatók élő közvetítésekben tesztelik a kutyákat a Facebook és a YouTube segítségével.

- Arra szeretnénk ösztönözni a kutyabarátokat szerte a világon, hogy vegyenek részt a kihívásban, csatlakozzanak hozzánk, hogy még jobban megértsük legjobb barátunkat. E közös kutatás révén esetleg megtudhatunk magunkról, emberekről is valamit - mondta Miklósi Ádám.

A kihívást az ELTE Etológiai Tanszékének nemzetközi kutatócsoportja kezdeményezte a Családi Kutya Program keretében, amelyben csaknem húsz éve tanulmányozzák a kutya-ember kapcsolat viselkedési és kognitív aspektusait. A kihívásról a nemzetközi sajtó is beszámolt. A versenyzőket december 16-ig minden héten egy alkalommal élő közvetítésben tesztelik a Facebookon és a YouTube-on este 7 órakor.

Fotók: Getty Images

Kvíz! 10-ből 9-en összetévesztik a két kutyafajtát

Aki nem érdeklődik komolyabban a kutyák iránt, első ránézésre talán csak a legismertebb fajtákat tudja beazonosítani. Ám még a leggyakoribb ebek is okozhatnak meglepetést, hiszen előfordulnak hasonlóságok.

Ezt is szeretjük