10 elképesztő külföldi szokás

Van, ahol a köszönés hiánya számít illetlenségnek, máshol a papírzsebkendő számít kínosnak. Íme, a legmeghökkentőbb szokások!

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahány ország, annál több furcsa szokás - természetesen csak más nemzetek szemével. Aligha elképzelhető ugyanis, hogy valaha is lesz olyan japán, aki megdöbben azon, hogy nyers halat kell fogyasztania, illetve olyan angol, aki egyszer csak a jobb oldali közlekedést választja.

A saját szokásaink számunkra evidensek, más népekéi között azonban nem egyet találni, amelynek hallatán tátva marad az ember szája.
Összegyűjtöttük a legmegdöbbentőbbeket.

A káromkodás és a karambol esete

A közlekedési viszonyok és szokások tekintetében elsőre talán nincs nagy különbség a thai nép és a magyarok között, hiszen Thaiföldön is gyakoriak a dugók, és a duda számukra is az egyik legkedveltebb eszköz. Ám míg a jó magyar egy koccanást válogatott káromkodásokkal tetéz, miközben azt vizsgálja, hogy mekkora kárt szenvedett az autója, addig Thaiföldön az ölelkezés dívik. Ha két autós összeütközik, első dolguk felmérni, hogy nem esett-e bajuk, a következő pedig az, hogy megölelgetik egymást, és örömüket fejezik ki, hogy a másiknak nem lett baja. Hogy az autóval mi van, az már harmadlagos ügy.

Csámcsogás, fülpiszkálás és társaik

Thaiföld mellett érdemes Koreában is szétnézni, az ottani szokások ugyanis nagyon eltérőek a magyaroknál megszokottaktól. A nálunk illetlenségnek számító csámcsogás az étkezésnél Koreában bevett szokás, ahogy elvárás a jó hangos böfögés is.
Teljesen természetesnek számít továbbá a fül zsírtartalmának minden további nélküli eltávolítása - legyen az ember az utcán, étteremben vagy éppen vendégségben.

A művelethez ráadásul segédeszközt is használnak, ezek a fültisztító pálcikák azonban korántsem hasonlítanak a hazánkban ismert típusokhoz, ráadásul többségük fémből készül.

Zsebkendő? Felejtsd el!

A távol-keleti népek nem csak étkezési, de higiénés szokásaik terén is képesek meglepetést okozni. Ilyen például a zsebkendő esete, melyet ők egyszerűen gusztustalannak és tisztátalannak tartanak, hiszen nem értik, hogy valaki hogyan képes az orrából származó váladékot a zsebében hordani.
A zsebkendőhasználat helyett így ők a szipogást támogatják, ahogy azt teszik a svédek is, akiknél olyannyira nem megszokott a zsebkendő használata, hogy képesek meglepődni azon, ha valaki kérni akar tőlük egyet.

Csak természetesen...

A higiénés szokások tekintetében az indiaiak sem állnak közel hozzánk. Nem mintha - véleményük szerint - nem ügyelnének rá, csupán egészen más szemszögből közelítik meg a dolgot. Míg ugyanis mi el sem tudnánk képzelni az életünket például mellékhelyiség nélkül, addig Indiában sokan a mai napig nem hajlandóak WC-t használni. Ők inkább a szabadban engednek utat a természetnek, mondván, hogy nem ülnek rá egy olyan ülőkére, amelyen előttük már más is ülhetett...

Most akkor igen vagy nem?

Bár semmi hátborzongató és taszító nincs bennük, meg kell említenünk a bolgárokat is, akik annak ellenére, hogy kultúrájukban nem állnak túlságosan távol tőlünk, képesek meglepetést okozni. Míg ugyanis Európa szinte összes országában igent jelent a bólogatás, és nemet a fejrázás, addig Bulgáriában éppen fordítva van mindez: ha valamit helyeselnek, akkor jobbra-balra ingatják a fejüket, rosszallásukat pedig éppen ellenkező fejmozdulatokkal fejezik ki.

Hogy ez a különös szokás hogyan alakult ki, nem tudjuk, de az biztos, hogy érdemes rá ügyelni, ha valaki nem akar kellemetlen helyzetbe kerülni a bolgárok között

A késők, a hátbaveregetők és a kéregetők

Az eltérő kultúrából fakadó, szokásbeli különbségek valóban érdekesek, ám nemcsak emiatt érdemes beszélni róluk. Ahhoz, hogy jó benyomást kelts az adott országban vendégeskedve, és ne légy udvariatlan, valamint elkerülhesd a félreértéseket és a kellemetlen helyzeteket, tanácsos pontosan ismerned és be is tartanod őket, bármennyire is szokatlannak vagy furcsának tűnnek.
  • Ha Angliában jársz, és nem a legközelebbi barátod az illető, akivel találkozol, akkor eszedbe se jusson megölelni vagy megpuszilni, az angolok számára ugyanis ez felér egy zaklatással.
  • Ha illemtudó ember módjára szeretnél megjelenni egy spanyol vendégségben, akkor felejtsd el a pontosságot, Spanyolországban ugyanis legalább fél órát illik késni.
  • Japánban nem mosolyognak az emberek nyitott ajkakkal, udvariatlanságnak számít ugyanis, ha valaki a fogát látni engedi.
  • A törökök nem nézik jó szemmel, ha egy idegen férfi megszólít egy nőt az utcán. A turisták jobban teszik, ha kerülik ezt, ha nem akarnak összetűzésbe keveredni a nő családjával.
  • Bár a távol-keleti országokban a böfögés elvárás, étkezés közben a legnagyobb illetlenség az orrfújás.
Ezt is szeretjük