A fél internet kamunak hitte a NASA felvételét: hihetetlen, de van rá magyarázat
Szokatlan jégtábla bukkant fel a napokban az Antarktisznál: a sarkai tökéletes derékszögben végződnek. Emiatt sokan átverést szimatoltak - alaptalanul.

kulonleges jegtomb
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyes kutatók egész évben szakadatlan éberséggel követik nyomon a jég változásait az Antarktiszon és környékén. Az Operation IceBridge program hasonló céllal indult, melynek keretében a NASA szakértői a hónap közepén furcsa jelenséget azonosítottak.

Egyik alkalommal ugyanis a felderítő csapat éppen kutatórepülést folytatott, amikor megpillantottak egy szabályos, négyszögletű táblát a Larsen C selfjég térségében. A szakértők eredetileg azért indultak útnak, hogy közelebbről tanulmányozzák az A68 jéghegyet, ami tavaly vált le a C jégselfről, ám végül képtelenek voltak anélkül tovább állni, hogy vessenek egy pillantást a szögletes táblára.

Különleges jégtábla

Ted Scambos, a Colorado Egyetem kutatója, a felderítő csapat tagja a National Geographic magazinnak azt mondta, hogy becsléseik szerint a tábla több mint 39 és fél méter magas, a jég tömegének megfelelő vízmennyiséggel pedig Kalifornia valamennyi medencéjét feltölthetnénk, méghozzá többször is. Ráadásul ez még csak egy apró szelete az antarktiszi jégnek.

Kristin Poinar a Buffalo Egyetem kutatója szerint az ehhez hasonló lemezes jégszerkezetek gyakoribbak, mint hinnénk. - Messziről nézve a felszínük is teljesen simának, egyenletesnek tűnik, ám ha közelebbről szemügyre vesszük, jól látszik, hogy tele van repedésekkel.

Poinar hozzátette, hogy a Larsen C egy hatalmas selfjég - a gleccserből a tengerbe érő parti jégtábla -, ami folyamatosan változik, szétterül, vagyis bőven van ideje szabályos síkba rendeződni. A mélyben ugyanakkor már egészen más lehet a helyzet, hiszen a jéghegynek összesen mintegy 10%-a látható a felszínen, a tengeri áramlatok pedig folyamatosan formálják a jeget.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jan Lieser, az Antarktiszi Éghajlat és Ökoszisztémák Kooperatív Kutatóközpont munkatársa a CNN-nek elmondta, hogy ő már találkozott hasonló szabályos jégheggyel a vidéken, melyek többnyire a hókristályok szerkezetének, valamint a kristályok nyomására adott reakciónak köszönhetik kialakulásukat.

Nézd meg ezt is - A halász kiszúrt valamit a jéghegy tetején, de nem az fogadta, amire számított

Nagy meglepetésben volt része három kanadai halásznak. Mallory Harrigan, Cliff Russell és Allan Russell épp Labrador közelében hajóztak, amikor egyikük egy távoli, gomba formájú jéghegyen észrevett valamit, ami nem illett oda. Közelebb mentek, és látták, hogy egy állat kuporog a jég tetején - először azt gondolták, bébifókára bukkantak, de ahogy fogyott a távolság közöttük, egyre világosabbá vált, hogy egészen másról van szó.

Nyitókép: NASA

Ezt is szeretjük