Hatalmas tévhitek a kullancsokról: életveszélyes lehet bedőlni nekik
Kullancsveszély: bár javul a magyar gazdik tájékozottsága, továbbra is elterjedtek a tévhitek.

kullancs-nagy
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden ötödik brit szerint a kullancsok kizárólag az állatokra veszélyesek, holott ezek az élősködők az emberek egészségét is nagyban veszélyeztethetik - derült ki az MSD Animal Health kutatásából. A kelet-közép-európai kisállattartók ennél jóval tudatosabbak: a válaszadók 99%-a tudja, hogy ezek a paraziták az emberre is ártalmasak, és a védekezési módszerek szempontjából is jóval felkészültebbek. A szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák: bár a gazdik egyre tájékozottabbak, a prevenció mértékén továbbra is javítanunk kell.

A válaszadók több mint 99%-a tisztában van vele, hogy a kullancsok olyan, emberre is veszélyes betegségeket terjeszthetnek, mint például a Lyme-kór, ezzel szemben a brit válaszadók közel harmada még csak nem is hallott erről a veszélyről. A britek jelentős része, mintegy 20%-a úgy gondolja, hogy ezek az élősködők semmilyen betegséget nem adnak tovább, továbbá tévesen olyan betegségeket kötnek hozzá, mint a kolera (9%), a gonorrhoea (5%) vagy a kanyaró (3%).

Sokan nem tudják, hol fenyeget veszély

A keleti és a nyugati régió lakosai hasonlóan vélekednek arról, hogy milyen területeken fordulnak elő leggyakrabban kullancscsípések: a válaszadók mindkét tábora az erdős, fás, bokros területeket jelölte meg fő veszélyforrásként. A magyar, cseh és lengyel válaszadóknak azonban pusztán 5%-a tud arról, hogy kullancsokkal nemcsak az anyatermészetben, hanem a saját kertünkben is találkozhatunk, míg a britek fele tisztában volt ezzel az információval.

Ugyancsak aggodalomra adhat okot, mennyire alábecsülik a városok zöldterületeinek veszélyeit: a britek közül csak minden ötödik válaszadó tudja, hogy ezek a helyek is problémát jelenthetnek, míg a mi régiónkban gyakorlatilag senki sem tartja ezt valós problémának.

"Ez a kutatás rávilágított arra, hogy habár az európai kisállat-tulajdonosok egyre jártasabbak a témában, a parazitákkal kapcsolatos tévhitek még mindig elterjedtek. A tudáshiány akkor is megmutatkozik, amikor szóba kerül a kullancsok aktivitási ideje: a tulajdonosok nagy része biztos abban, hogy csakis nyáron kell a kullancscsípésre ügyelniük.

Ezzel szemben a tavaszi és kora őszi időszakok még veszélyesebbek, ráadásul a klímaváltozásnak köszönhetően a kullancsok egész évben támadhatnak a régióban. Kelet-Európa ebből a szempontból különösen veszélyeztetett, hiszen a kullancsfertőzöttség itt jóval magasabb, mint Nagy-Britanniában" - hangsúlyozta Michał Ceregrzyn, az MSD AH technikai igazgatója.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha kullancs csípett

Házilag elvégezhető tesztünkkel egyetlen vércseppből kiderítheted, hogy fertőzött kullcsancs csípett-e meg.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A házi gyógymódok nem segítenek!

A kullancscsípés Európa-szerte veszélyt jelent ember és állat számára egyaránt, a hatásos parazitaellenes védelem tehát kifejezetten fontos. Legyen szó a kelet- vagy a nyugat-európaiakról, a válaszadók többsége megfelelő tudással rendelkezett arról, hogy mi a teendő, ha kisállatukat megcsípi egy kullancs: fel kell jegyezni a csípés idejét, figyelemmel kísérni, hogy jelentkeznek-e betegségre utaló tünetek, és konzultálni egy állatorvossal.

A brit válaszadók 20%-a egyáltalán nem használ kullancs elleni termékeket, 50%-uk pedig különösebb megfigyelés nélkül csak eltávolítja a parazitát a kisállat testéből. Ezzel szemben a magyar, cseh és lengyel tulajdonosok tisztában vannak a hatékony, tudományosan megalapozott védekezési és megelőzési módszerekkel. Szerencsére a házi kullancsellenes gyógymódok, amelyeknek hatékonysága egyébként sem bizonyított, nem kifejezetten népszerűek: a válaszadók elenyésző része mondta, hogy citromlével vagy más háztartási eszköz segítségével gyógyítaná az állatát.

"Összességében elmondható, hogy mivel a kullancsok az emberekre és az állatokra is egyaránt veszélyes betegségeket terjesztenek, egyre fontosabbak a hatékony parazitaellenes termékek. A védelem és a megelőzés egész évben fontos: kedvenceinket tizenkét hónapon át védenünk kell a leghatékonyabb készítményekkel" – tette hozzá a szakértő.

Ezt is szeretjük