3 lépés, amit mindenkinek meg kell tennie, mielőtt külföldön vállal munkát
A külföldi munkavállalás nagy döntés, ezért nem árt megfelelően felkészülni rá.

repter
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan gondolkodnak rövid vagy hosszabb távú külföldi munkavállalásban, ám egy ilyen kaland előtt érdemes alaposan felkészülni. Az alábbiakban Tóth Réka, a Perfekt oktatási szakértője ad néhány tippet azok számára, akik belevágnának.

A Decoding Global Talent 2018-as kutatása szerint a magyarok 35%-a menne külföldre dolgozni, ugyanez a mutató a húsz év alatti fiataloknál 66%. Leginkább a magasabb fizetés és a szakmai fejlődés lehetősége, valamint a tapasztalatszerzés miatt indulnak útra honfitársaink rövidebb vagy hosszabb időre. A külföldi munkavállalás előtt azonban érdemes alaposan felkészülni, és átgondolni néhány olyan szempontot, ami megkönnyítheti a kinti elhelyezkedést.

Nem árt felfrissíteni a nyelvtudást

Nem elég annyi, hogy az ember lobogtatja a nyelvvizsgáját, hiszen egy állásinterjún nem az számít, van-e papír róla, hanem, hogy valóban értjük-e, amit mondanak, és ki tudjuk-e fejezni magunkat. Mielőtt bárki nekiindul egy ilyen útnak, érdemes felfrissítenie a nyelvtudását, hogy, amikor már kint van, legyen mire építenie.

Ma már számtalan online platform létezik, ahol kifejezetten nyelvtanulás céljára találhatók beszélgetőpartnerek, de könnyen szerezhető anyanyelvi tanár is. Ezt semmiképp nem szabad elfelejteni a külföldre indulás előtt.

Érdemes elvégezni egy OKJ-s képzést

Mindenekelőtt érdemes felmérni a terepet, hogy kiderüljön, melyek azok a hiányszakmák, amelyekben van esély elhelyezkedni. Attól függően, hogy mennyire sietős a kiköltözés, lehetőség van néhány hónapos gyorstalpaló, de akár egy-két éves képzés választására is. Mindenképpen fontos, hogy azok, akik külföldben gondolkoznak, olyan képzést válasszanak, mely transzferálható tudást ad, így bárhol hasznosíthatók majd a tanultak.

Tóth Réka szerint van néhány olyan OKJ-s képzés, mellyel nehéz mellélőni, ha külföldben gondolkozunk. Ilyen például a sportedző képzés, hiszen egyre nagyobb a kereslet az edzőkre, akár amatőr, akár profi szinten. Jó választás lehet a logisztikus képzés is azok számára, akik a szállítmányozás területe iránt érdeklődnek, hiszen a logisztikai szakemberekre is egyre fokozódó igény mutatkozik. Ezek mellett a targoncavezető-képzés is befutó lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos a tapasztalat

Előfordulhat, hogy az itthon megszerzett szakképesítést nem ismerik el automatikusan a célországban, de jó alap lehet a munkakereséshez. Különösen igaz ez akkor, ha az ember hosszabb-rövidebb ideig dolgozott is már az adott szakmában: amennyiben rendelkezik megfelelő tapasztalattal, a munkakeresés biztosan egyszerűbb lesz. Hasznos lehet referenciákat csatolni a jelentkezéshez, mert a munkáltatók így szívesebben alkalmaznak, akár úgy is, hogy fizetnek egy ottani továbbképzést, melynek segítségével megkapható az adott országban szükséges képzettséget igazoló papír.

Fotók: Getty Images.

Lenyűgöző fotókon az ország, ami nem létezik

Transznisztria, avagy a Dnyeszter-menti Moldáv Köztársaság orosz segítséggel kiharcolt függetlenségét egyetlen ENSZ-tagállam sem ismeri el, a terület mégis különálló egységet képez.

Ezt is szeretjük