1500 éves Krisztus-portré a bizánci templomban: rövid hajú férfiként ábrázolták a Megváltót

Ritka és különleges a portré, melyet a bizánci templomban találtak.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ünnep közeledtével különösen nagy élményt jelent megtekinteni egy olyan portrét, melyet mindössze ötszáz esztendővel a születése után készítettek Jézusról. A szóban forgó portét egy, a Negev-sivatagban magasló bizánci templom falán fedezték fel.

A templom az ősi bizánci falu, Shivta területén található. Bár az eltelt idő megviselte falait, így a Krisztus-portré is alig-alig kivehető, az izraeli Haifa Egyetem szakértői alapos vizsgálat után, egy digitalizált képen meg tudták húzni annak fő vonalait.

A rajz maga egy nagyobb jelenet része, mely feltételezések szerint Jézus megkeresztelkedését ábrázolja. A mellette lévő, Krisztusnál nagyobb figura Keresztelő Szent János lehet, mint azt a művészettörténészek feltételezik.

Miben más?

A kép önmagában véve is különleges, tekintve, hogy Jézus egy korai ábrázolásáról van szó, de egy részlete miatt még inkább az: a Megváltót számunkra szokatlan módon, rövid hajjal ábrázolja.

Szokatlan, hiszen valahány Jézus-ábrázolást látunk, mindegyiken hosszú hajjal szerepel a Megváltó. Valójában azonban, ha a Bibliából indulunk ki, éppen utóbbinak, a hosszú hajnak kellene furcsának lennie. A Biblia ugyanis nem ír Jézus külsejéről, de az akkoriban élt férfiak hajviseletére tesz utalást, amiből esetleg következtethetünk rá, mi lehetett akkoriban a szokás:

"ha a férfinak hosszú haja van, gyalázat neki" (1 Korintusz 11:14)

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Természetesen nem mondhatjuk, hogy ugyanaz vonatkozott volna Jézusra, mint másokra, sőt. Az ő esetében a hosszú haj sem jelentett volna gyalázatot, ahogyan azt a hétköznapi emberek saját szokásaik szerint vélték. Megváltónkként született a földre, Isten fiaként. Jézusnak hosszú és rövid haja egyaránt lehetett, ezt nem tudhatjuk. A bibliai idézetből mindössze az akkori szokásokra következtethetünk.

Hajviselete a képen művészettörténeti szempontból is érdekes. Rövid hajú Krisztus-portrét Egyiptomban és Palesztinában is találtak, de a bizánci Krisztus-ábrázolásokra ez a tulajdonság nem volt jellemző, így ez tovább emeli a templomi porté különlegességét.

A mintegy száz esztendeje regisztrált, azóta számos vizsgálatnak alávetett portré annak a képi bizonyítékaként is értelmezhető, hogy a korai kereszténység jelen volt a területen 1500 esztendővel ezelőtt.

Húzott néhány vonalat Az utolsó vacsora fotóján: hihetetlen, hogy mit rejtett a festmény

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük