Nem kapsz érettségit, ha nem dolgozol? Ezt kell tudnod a közösségi munkáról

Az új szabályok szerint ma már nem elég tanulni a vizsgára.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2012-ben vezették be az új köznevelési törvényt, amely szerint csak akkor kaphatsz érettségi bizonyítványt, ha minimum 50 óra közösségi munkát végeztél.

Ez mindazokra a diákokra vonatkozik, akik 2016. január 1. után érettségiznek. De mit is kell tenned azért, hogy a suli végén te is megérhess?

Ezt kell tudnod

A közösségi munka lényege, hogy a diákok valami olyan, a társadalom számára hasznos dolgot tegyenek, ami mentes az anyagi érdekektől, és a közösség javát szolgálja - vagyis a program lényege az, hogy önzetlenségre neveljen, és fejlessze a szociális érzékenységet.

További feltétel, hogy a kiszabott 50 órát még a 11. osztály vége előtt teljesítened kell, tehát érdemes hamar elkezdeni, mert az érettségi évében végzett munka már nem számít bele a mennyiségbe.

Szerencsére változatos munkakörök közül válogathatsz, és megtalálhatod a hozzád legközelebb álló feladatot. A Közösségi Szolgálat Portálon minden kérdésedre választ kaphatsz, és megnézheted, mely intézmények fogadnak olyan tanulókat, akik közösségi munkát végeznének.

Miből választhatsz?

A feladatok elég sokszínűek, a főbb kategóriák közé tartozik a sport, a kultúra, az egészségügy, a szociális segítségnyújtás és a környezetvédelem. Mehetsz például idősek otthonába, háziorvos mellé vagy óvodába segédkezni, korrepetálhatsz gyerekeket, és még menhelyi kutyákat is sétáltathatsz.

Érdemes olyan munkát választanod, amely szórakoztatónak ígérkezik számodra, és nem nyűgként, hanem tapasztalatszerzésként felfogni a feladatot, ha már kötelező - így hasznodra válik majd az életed későbbi részében is.

Pozitív visszajelzések

Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár tavaly év végén egy sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy általában tetszés övezte a kezdeményezést, a tapasztalatok azt mutatják, hogy sikeres az akció, nagy az érdeklődés az iskolák részéről. 

Úgy fogalmazott, a munkavégzést olyan nagyon nem is kell ellenőrizni, az eddig tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a diákok szívesen végzik ezt a munkát, mert még ha kezdetben idegenkedtek is a feladattól, időközben megtapasztalták, hogy adni jó dolog.

Ezt is szeretjük