Közmunkásként nettó 125 ezer forint is összeszedhető
Ha nem segédmunkás vagy, és van három gyereked. A közmunkások közel kétharmadának nincs.

Ez is érdekelhet

Óriási hazai kezdeményezés a műanyagmentesség mellett, amit imádni fogsz (x)

beauty and style

A bézs szövetkabát népszerűbb, mint valaha: tavasszal így fogjuk viselni »

Vidám, dinamikus edzés, amitől garantáltan leolvadnak a plusz kilók, és jobb kedvre derülsz »

Ezt tedd, ha kimostad a zsebkendőt a ruhával: ne rakd vissza a mosógépbe! »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

- Magyarországon 47 000 forintból nem lehet megélni. 47 000 forintot az kap, aki egyedülálló, nem nevel gyereket. Mindenki, aki a közfoglalkoztatásban részt vesz, nem segédmunkás, gyereket nevel, netán többgyerekes, vagy nem egyedülálló, az többet kap - közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Utánajártunk, hogy Lázár igazat mondott-e, a válasz pedig az, hogy igen is, meg nem is. Közmunkásként ugyanis akár havi 125 ezer forint is összeszedhető, de ehhez legalább 3 gyermek kell. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a közmunkások közel kétharmada nem nevel gyereket.

Orbán Viktor és Lázár János, MTI Fotó: Soós Lajos

A közfoglalkoztatottak bére segédmunkás munkakörökben nettó 47 000 forint. Ha valaki legalább középfokú iskolai végzettséget, szakképesítést igénylő munkakört tölt be, akkor garantált közfoglalkoztatási bért kap, ami már nettó 60 000 forint. Ha az illetőnek van gyermeke, akkor a béren felül jár még neki családi pótlék, lakásfenntartási támogatás, gyógyszertámogatás, részesülhet továbbá rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, óvodáztatási támogatásban és rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban is.

Mindezzel együtt egy háromgyerekes közmunkás mintegy nettó 125 ezer forintra tehet szert. A gond csak az, hogy a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a közmunkások közel kétharmada nem nevel gyereket, így ők a gyermekek után járó támogatásokban nem is részesülhetnek, azok nélkül viszont a nettó jövedelem alig haladja meg a 60 ezer forintot.

Kulcskérdés a gyermek

- A közfoglalkoztatottak részére biztosítható állami juttatások számbavételénél szem előtt kell tartani, hogy az aktív korúak ellátásában részesülő személyek közel 62%-a nem nevel gyermeket, így esetükben természetesen a gyermekvédelmi, illetve családtámogatási ellátások nem folyósíthatók - hívta fel lapunk figyelmét a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási helyettes államtitkársága.

Aktív korú ellátásban az részesül, aki rendszeres szociális segélyt, vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatást kap. A közfoglalkoztatásnál a fő célcsoport a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők, elsősorban őket alkalmazzák ilyen típusú munkavégzésre.

Lázár tehát igazat mondott, csak azt nem említette, hogy kijelentései csupán a közfoglalkoztatottak egyharmadára lehetnek igazak.

Ennyit szedhetsz össze

De nézzük tételesen az összegeket. Ha nincs gyermeked, viszont olyan közmunkát ajánlanak, amely szakképesítést igényel, akkor fizetésként nettó 60 ezer forintot vihetsz haza, ebben a munkakörben ennyi a garantált bér. Ezen felül a helyettes államtitkárság tájékoztatása szerint igényelhetsz lakásfenntartási támogatást, amelynek átlagos összege 2010-ben 4450 forint volt havonta.

Kaphatsz emellett közgyógyellátást is, ami 1000-12 000 forint - ha átlagolunk, akkor ezzel együtt 70 450 forintnál tartasz, de itt le is zárhatod a bevételi oldalt. Ráadásul mivel a közgyógyellátást tulajdonképpen nem költheted másra, csak gyógyszerre, így a nettó bevételed nem is 70 ezer forint, hanem csak 64 450 forint lesz havonta.

Bevétel gyermek nélkül

  • Bér: 60 ezer forint
  • Lakásfenntartási támogatás: 4450 forint/hó
  • Összesen: 64 450 forint

Más a helyzet, ha van három gyereked. Ebben az esetben a fentieken felül kaphatsz még rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt - összesen 2900 forint/hó -, óvodáztatási támogatást - 7500 forint/hó -, rendkívüli gyermekvédelmi támogatást - 2820 forint/hó -, és 48 000 forintnyi családi pótlékot.

Bevétel 3 gyermekkel:

  • Bér: 60 ezer forint
  • Lakásfenntartási támogatás: 4450 forint
  • Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény: 2900 forint/hó, 11 600 forint/gyermek/év
  • Óvodáztatási támogatás: 7500 forint/hó, 10-20-30 000 forint/év/gyermek.
  • Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás: 2820 forint/hó, 11 281 forint/év
  • Családi pótlék: 48 000 forint

Így a végösszeg 125 670 forint havonta, ami jól hangzik, de ha kiszámoljuk, hogy egy főre ez mennyit jelent - hiszen ebből 3 gyereket is el kell tartanod, főleg, ha a párod sem dolgozik - , akkor viszont már azt látjuk, hogy a végösszeg alig több, mint 30 ezer forint havonta. Azt sem árt figyelembe venni, hogy némelyik támogatás - köztük az óvodáztatási támogatás - nem havonta, hanem évente egy-két alkalommal jár. Tehát ez az átlagos bevétel, ami némelyik hónapban jóval alacsonyabb.

A közmunkások az alábbi támogatásokra jogosultak

Lakásfenntartási támogatás

A szociálisan rászorult személyeknek, családoknak az általuk lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás, amely akkor jár, ha háztartásban az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 250%-át - 71 250 forint -, és a háztartásnak nincs a törvényi értékhatárt meghaladó vagyona. A lakásfenntartási támogatás jogosulti köre 2011. szeptember 1-jétől jelentősen bővült, hiszen a jövedelemhatár az öregségi nyugdíjminimum 150%-áról 250%-ára emelkedett.

Összege
A lakás nagyságától, a háztartásban élők számától és jövedelmétől függően eltérő, minimum 2500 forint/hó.
Átlagos összeg 2010-ben: 4450 forint/hó.

Átmeneti segély

A létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyek részére nyújtott segély. A segély összegét, valamint a jogosultság jövedelemhatárát az önkormányzat rendeletben határozza meg.

A jövedelemhatár nem lehet alacsonyabb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegénél - 28 500 forint -, illetve egyedül élő személy esetén annak 150%-ánál - 42 750 forint.

Összege
Önkormányzati rendeletben meghatározott.

Közgyógyellátás

A közgyógyellátás a szociálisan rászorult személy részére az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásainak csökkentése érdekében biztosított hozzájárulás. Alanyi jogon jogosult közgyógyellátásra a szociális törvényben meghatározott személyi kör - például egészségkárosodott, rendszeres szociális segélyre jogosult, rokkantsági ellátásban részesülő, magasabb összegű családi pótlékra jogosító személy.

Normatív közgyógyellátásra jogosult az a személy, akinek esetében a havi rendszeres gyógyító ellátás térítési díja meghaladja az öregségi nyugdíjminimum 10%-át, és a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíjminimum 100%-át. Az a szociálisan rászorult személy is jogosult közgyógyellátásra, akinek esetében a települési önkormányzat rendeletében meghatározott feltételek fennállnak - méltányossági közgyógyellátás.

Összege
Egyéni gyógyszerkeret: a tényleges gyógyszerköltségtől függ, 1000-12 000 forint/hó, eseti keret - az akut megbetegedések esetére: 6000 forint/év.
A közfinanszírozás alapjául elfogadott ár erejéig ingyenesen vehetők igénybe egyes gyógyászati segédeszközök és az orvosi rehabilitáció céljából igénybe vehető gyógyászati ellátások.

Adósságkezelés

Az adósságkezelési szolgáltatás utólagos segítséget nyújt azon háztartások számára, ahol közüzemi, közösköltség-, lakbér-  vagy lakáscélú kölcsönszerződésből eredő díj hátralék halmozódott fel. A fővárosi kerületi önkormányzat, valamint az a települési önkormányzat köteles adósságkezelési szolgáltatást nyújtani, amelyiknek területén 40 000-nél több állandó lakos él.

Az adósságkezelési szolgáltatás egy összetett ellátási forma, amely pénzbeli támogatásból - adósságcsökkentési és lakásfenntartási támogatás - és adósságkezelési tanácsadásból áll. A települési önkormányzat adósságkezelési szolgáltatásban részesítheti azt a családot vagy személyt, akinek az adóssága meghaladja az 50 000 forintot, és a törvényben meghatározott adósságok valamelyikénél fennálló tartozása legalább hathavi, vagy akinek a közüzemi díjtartozása miatt a szolgáltatást kikapcsolták, és a településen elismert minimális lakásnagyságot és minőséget meg nem haladó lakásban lakik.

Az adósságkezelés további feltétele, hogy a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem ne haladja meg az önkormányzat rendeletében meghatározott összeghatárt, amely az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-nál - 42 750 forint -, illetve egyedül élő személy esetén annak 200%-ánál - 57 000 forint - alacsonyabb nem lehet. A kérelmezőnek vállalnia kell az adósság és az adósságcsökkentési támogatás különbözetének megfizetését, továbbá az adósságkezelési tanácsadáson való részvételt.

Összege
Az adósságcsökkentési támogatás mértéke nem haladhatja meg az adósságkezelés körébe bevont adósság 75%-át, és összege legfeljebb 300 000 forint, a lakáshitel-hátralékok bizonyos eseteiben 600 000 forint lehet.

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság megállapításának célja annak igazolása, hogy a gyermek szociális helyzete alapján jogosult
• a gyermekétkeztetés normatív kedvezményének,
• az augusztus, illetve november hónapban folyósított pénzbeli támogatásnak,
• a külön jogszabályban meghatározott egyéb kedvezményeknek - tankönyvtámogatás, tandíjtámogatás stb.- az igénybevételére.

A kedvezményt olyan gyermek kaphatja, akinek gondozó családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át - 37 050 forint -, speciális esetekben 140%-át - 39 900 forint. A támogatásra való jogosultság egy év időtartamra kerül megállapításra.

Összege:
pénzbeli támogatás: 11 600 forint/gyermek/év,
a gyermekétkeztetés normatív kedvezménye: 68 000 forint/gyermek/év, 5667 forint/hó/gyermek,
a tankönyvtámogatás költségvetési normatívája 12 000 forint/fő/év, 1000 forint/hó/gyermek.

Óvodáztatási támogatás

Az óvodáztatási támogatás célja a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek szüleinek ösztönzése arra, hogy gyermeküket minél korábbi életkorban beírassák az óvodába. Az óvodáztatási támogatásra való jogosultság annak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermeknek a szülője részére állapítható meg, aki három-, illetve négyéves gyermekét beíratta az óvodába, gondoskodik gyermeke rendszeres óvodába járatásáról, és gyermekének hároméves koráig legfeljebb az iskola nyolcadik évfolyamon folytatott tanulmányait fejezte be sikeresen.

Összege
10-20-30 000 forint/év/gyermek.
A gyermek óvodai beíratásától kezdődően az óvodai nevelési jogviszony fennállásáig évente két alkalommal - minden év június és december hónapjában - jár pénzbeli támogatás, amelynek összege az első alkalommal 20 000 forint, minden további alkalommal 10 000 forint.

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

A települési önkormányzat képviselő-testülete a gyermeket rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesíti, ha a gyermeket gondozó család időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerül. A támogatásra való jogosultsági feltételek és a támogatás mértéke az önkormányzati rendeletben kerülnek meghatározásra. A támogatást természetben - például tankönyv, tanszer, élelmiszer stb. formájában - is nyújthatja az önkormányzat, különösen a védelembe vett gyermekek számára.

Összege
Önkormányzati rendeletben meghatározott.
Átlagos összeg 2010-ben: 11 281 forint/év, 940 forint/hó.

Családi pótlék

A gyermek nevelési, iskoláztatás költségeihez nyújtott pénzbeli ellátás, amelynek két formája van: a gyermek megszületésétől a tankötelezettség kezdetéig nevelési ellátást, azt követően iskoláztatási támogatást folyósít a kincstár. Az iskoláztatási támogatás a tankötelezettség befejezéséig jár, illetve, amennyiben a gyermek még közoktatási intézményben tanul, akkor legfeljebb annak a tanévnek a végéig, amikor a gyermek 20 éves, sajátos nevelési igényű, de fogyatékossági támogatásban nem részesülő személy esetében 23 éves lesz.

Összege - forint/hó/gyermek

Egygyermekes család: 12 200,
egy gyermeket nevelő egyedülálló: 13 700,
kétgyermekes család: 13 300,
két gyermeket nevelő egyedülálló: 14 800,
három- és többgyermekes család: 16 000,
három és több gyermeket nevelő egyedülálló: 17 000,
tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család: 23 300,
tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő egyedülálló: 25 900.

Anyasági támogatás

A gyermeket szülő nőt - gyámot, örökbefogadó szülőt - a gyermek születése után egyszeri juttatás, anyasági támogatás illeti meg.

Összege
64 125 forint, ikrek esetében 85 500 forint/gyermek.

Gyermekgondozási segély - gyes

A gyes a kisgyermeket nevelő szülőnek járó ellátás, amely a gyermek hároméves koráig, ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig, tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek esetében a tizedik életév betöltéséig jár.
A gyest az aktív korúak ellátására jogosult személy nem veheti igénybe, családtagja azonban jogosult lehet erre az ellátásra.

Összege
Bruttó 28 500 forint/hó - nettó 25 650 forint/hó -, ikrek esetében 28 500 forint és a gyermekszám szorzata.

Ezt is szeretjük