18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

A Júdás széke az egyik legkegyetlenebb középkori büntetőeszköz volt: képeken a kínzás korabeli eszközei

A középkorban nem volt kifizetődő a bűnözés: sokszor rettenetes kínzást vont maga után.

Középkori büntetés kínzóeszközei

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a sok évszázadot felölelő középkor a történelem legizgalmasabb, legmeghökkentőbb korszaka. 

Nemcsak a fontos események miatt, amikről az iskolai történelemkönyvek szóltak, hanem az akkor éltek életmódja, étkezése, ruházkodása, viselkedése miatt is, melyekre a 21. századi ember óhatatlanul rácsodálkozik. Mivel napjainkra szerencsére sokat változott a büntetőjog, annak a régi eszközeivel is érdeklődve, esetenként elszörnyülködve ismerkedünk. A különböző bűntetteket, például a tolvajlást vagy emberölést ugyanis akkoriban egészen másként torolták meg: megszégyenítéssel és kínzóeszközökkel végrehajtott pszichikai és fizikai büntetéssel. A módszerek kegyetlenségüknél fogva gyakorta halált vontak maguk után.

6 kínzóeszköz a középkorból, és 2 tévedés

Ahogyan a történész, Chris Bishop is tartja, a középkori kínzóeszközök kapcsán vannak félreértések. Ezek részben abból erednek, hogy a kíváncsi utókor bizonyos esetekben olyan, ismeretlen funkciójú eszközöket is kínzószerszámnak titulál, amelyek valószínűleg egész másra voltak jók. A 18-19. századi fikciók és misztikum iránti rajongásnak ugyancsak betudhatók téveszmék. Olyan is előfordult, hogy egy véletlen félreértés folytán született meg a köztudatban egy soha nem is létezett kínzóeszköz. A következőkben hat módszert mutatunk be, és két olyan szerkezetet is, amely téves elgondolásból került a köztudatba. Figyelem: egyes eljárások felkavaróak lehetnek.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük