Fontos dátum a mai: 2020-ban még nagyobb a környezetvédelmi világnap jelentősége

Egymillió növény- és állatfaj áll a kihalás szélén: erre hívja fel a figyelmet a 2020-as környezetvédelmi világnap.

sok-szatyor
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az idei környezetvédelmi világnap házigazdája, Kolumbia arra figyelmeztet minket, hogy az egészséges, élőlényekben gazdag természet alapvető fontosságú az emberiség számára, ezért mindent meg kell tennünk, hogy megóvjuk.

A környezetvédelem egyik legjelesebb napján gondolkodjunk el azon is, hogy mennyit segíthet a környezet tehermentesítésében egy olyan egyszerűen kivitelezhető lépés, mint a szelektív hulladékgyűjtés. Főleg most, amikor jóval több időt töltünk otthon, így sokkal nagyobb mennyiségű szemetet is halmozunk fel.

2020-ban még fontosabb a környezetvédelmi világnap

1974 óta minden év június 5-én megtartják az ENSZ által létrehozott környezetvédelmi világnapot, melynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a környezettudatosság fontosságára. Az évek során az esemény a nyilvános tájékoztatás globális platformjává vált, amelyet széles körben - több mint száz országban - ünnepelnek.

A környezetvédelmi világnapon minden évben más, a környezetet és ennek védelmét középpontba helyező kérdéssel foglalkoznak, és a szervező országok is váltakoznak.

Az idei év témájának középpontjában a gyorsuló fajvesztés és a természeti világ sérülése elleni fellépés áll, tekintettel arra, hogy közel egymillió növény- és állatfaj áll jelenleg a kihalás szélén. A 2020-as házigazda Kolumbia lett, hiszen a dél-amerikai ország rendelkezik az egyik legnagyobb faji sokféleséggel a világon: többek között mintegy 3500 orchideafajtával és a világ madárfajtáinak mintegy 19%-ával dicsekedhet.

- Az egészséges, biológiailag sokféle ökoszisztémák alapvető fontosságúak az emberi lét számára, hiszen számtalan módon tartják azt fenn: többek között tisztítják a levegőt és vizeket, tápláló ételeket és természetes alapú gyógyszereket biztosítanak, és csökkentik a természeti katasztrófák előfordulását - mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

- Úgy tűnik azonban, hogy az emberiség nem törődik eléggé a természet hanyatlásával, és továbbra is fennáll a környezet mindennapos szennyezése. A Föld napja mellett a környezetvédelmi világnapot is egyre többen ünneplik világszerte, ezért bízom abban, hogy ezeknek a kiemelt napoknak a segítségével egyre többekhez jutnak el a természet megóvása szempontjából igencsak fontos üzenetek - tette hozzá.

Fontos a szelektív szemétgyűjtés

A világnap kapcsán a szakember szerint most minden eddiginél fontosabb odafigyelnünk a szelektív hulladékgyűjtésre és a környezetbarát csomagolóanyagok választására.

- Az elmúlt hónapokban a korlátozások miatt az emberek nagy része a nap szinte minden percét otthon töltötte, ezért a megszokottnál jóval több hulladék került a szemétbe az egyes háztartásokban. Ez nagy mértékben károsíthatja a környezetet, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy megfelelő módon, szelektíven gyűjtsük a szemetet, hiszen így biztosíthatjuk, hogy az újrahasznosítható anyagok visszakerüljenek a körforgásba.

Fotók: Getty Images

Tökéletesen kiválthatná a műanyagot ez a csomagolóanyag

A szennyezés csökkentésére már számos stratégiát kidolgoztak: mind tudósok, mind kisebb cégek, mind magánemberek próbálják megállítani a folyamatot. Az egyik legfontosabb teendő a műanyag csomagolások kiiktatása, valamint a legjobb környezetkímélő alternatíva megtalálása.

Ezt is szeretjük