Orbán Viktor évet értékelt: azt is megkérdezték tőle, hogy még meddig akar politizálni

A sajtótájékoztatón szó esett a magyarországi inflációról, a pedagógusok helyzetéről, az Európai Parlamentről és a babaváró hitel jövőjéről is.

Kormányinfó Orbán Viktorral
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Orbán Viktor miniszterelnök, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár vett részt az e heti Kormányinfón, ahol a kormányfő válaszolt a kérdésekre.

A sajtótájékoztatón szó esett a magyarországi inflációról, a pedagógusok helyzetéről, az Európai Parlamentről és a babaváró hitel jövőjéről is. 

Kormányinfó Orbán Viktorral

Orbán Viktor a kormányinfó elején azt mondta a 2022-es évről, hogy a rendszerváltás óta valószínűleg ez volt Magyarország legnehezebb éve.

A miniszterelnök szerint 2023-ban a legfontosabb az lesz, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, kimaradjon az európai recesszióból, pluszban legyen a gazdasága, és egyszámjegyűre csökkenjen az inflációja. A kormány azt tervezi, hogy jövőre a fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyereket vállaló nők esetében 30 évre emeljék.

A kormány jövőre a határvédelem megerősítését tervezi. Megegyeztek a szerbekkel és osztrákokkal, hogy a szerb-magyar határon erős védelmet az észak-macedón-szerb határra tolják, és megerősíthetik a szerb-bolgár határt is.

Az Európai Parlamentet érintő korrupciós üggyel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, hogy egyre nő az EP-ben a korrupcióval érintett politikusok száma, de nemcsak baloldaliak vannak közöttük, hiszen az Európai Néppárt politikusai is érintettek.

D KOS20221221011
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Újságírói kérdésre Orbán elmondta, hogy a kormány nem fog változtatni a rezsivédelem jelenlegi rendszerén, tehát a jövőben is gázból 144 köbméter és áramból 216 kWh lesz a támogatás határa. 

A tüntetésekkel kapcsolatban Orbán arra kérte a pedagógusokat, hogy a tiltakozások törvényes formáival éljenek. Ha nem ezt teszik, akkor az állam vezetői az ilyenkor szokásos szabályokat fogják érvényesíteni. 

A kormányfő elismerte, hogy a kezdő pedagógusoknál mindenképpen jelentősebb béremelésre van szükség, és azt mondta, hogy biztosan lesz 10 százalékos emelés a következő években. Ha az Európai Unióval meg tud néhány részletkérdésről állapodni a kormány, akkor három év alatt  végre tudják hajtani a 10 százalék feletti emeléseket, ha nincs, akkor hat év alatt.

A babaváró hitellel kapcsolatban azt mondta a miniszterelnök, hogy azt még fenn kell tartani ameddig csak lehet. Erősíteni kell, és nem gyengíteni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A 444 újságírója arról kérdezte Orbánt, hogy miért duplája a magyar infláció az uniós átlagnak. A kormányfő azt mondta, hogy a jegybank felel az árstabilitásért, ők készítik az elemzéseket, amelyeket ők ismernek és elfogadnak, de azt nem értik, hogy az árszabályozás miért növelné az inflációt. A miniszterelnök szerint a bankárok nem értik, hogy az árstopok nem a bankároknak, hanem a szegény embereknek szólnak.

Orbán elismerte, hogy van érv az euróhoz csatlakozás mellett, például a kiszámíthatatlan forintárfolyam. De a tapasztalat az, hogy az euróhoz csatlakozás lelassítja a gazdaság növekedését. A miniszterelnök szerint a magyar gazdaság növekedése és felzárkózása fontosabb, mint az eurózóna által kínált stabilitás. 

Orbánt arról kérdezte egy újságíró, hogy még meddig tervez politizálni. A miniszterelnök úgy számolt, hogy 16 évig volt ellenzékben, és csak kicsivel többet kormányon. Nem tudja, hogy meddig lehet bírni, ezt majd a Jóisten eldönti. Lát embereket a Fideszben, akik alkalmasak az utódjának.  

A 24.hu újságírója megkérte a kormányfőt, hogy említsen két problémát, amiben szerinte előre kéne lépni a magyar közoktatásban. Orbán azt mondta, hogy az iskolai testnevelés és hittanoktatás terén. A magyar fiatalok fizikai és lelki egészsége a két legfontosabb kérdés a miniszterelnök szerint.

Ennyibe kerül az otthoni karácsonyi díszkivilágítás: tudod, mennyit fogyaszt?

A mostani energiaválság idején valószínűleg rengeteg emberben felmerül a kérdés, hogy mennyibe kerül az otthoni karácsonyi díszkivilágítás.

Ennyibe kerül az otthoni karácsonyi díszkivilágítás: tudod, mennyit fogyaszt?

A mostani energiaválság idején valószínűleg rengeteg emberben felmerül a kérdés, hogy mennyibe kerül az otthoni karácsonyi díszkivilágítás.

Elolvasom

Képek: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezt is szeretjük